Тригодишно американче, родено серопозитивно, но веднага третирано с антиретровирусни препарати, не показва никакви признаци на СПИН, дори и след спиране на терапията, съобщават учени.

Това е първи подобен случай на "функционално" излекуване на новородено серопозитивно бебе. Момиченцето е било третирано с антиретровирусни препарати по-малко от 30 часа след раждането си. Това е много по-рано от обичайното начало на такова лечение при новородени серопозитивни деца. Вероятно именно това много ранно лечение обяснява функционалното оздравяване на детето, което сега е на 3 години.

Лечението е блокирало сформирането на "вирусни резервоари", които по принцип са трудни за лечение, според учените. Тези "спящи" заразени клетки подновяват инфекцията при повечето серопозитивни пациенти няколко седмици след спиране на антиретровирусната терапия. При момиченцето обаче това не е станало и то е здраво 18 месеца след спиране на терапията. Тестовете след раждането и началото на лечението му показали прогресивно намаляване на присъствие на вируси в кръвта, като 29 дни след раждането те са били практически изчезнали.

Според учените "това излекуване не е случайно, а вероятно резултат на агресивната твърде ранна терапия, която е попречила на ХИВ вирусите да се установят в имунните клетки на детето". Това обяснява д-р Дебора Персо - вирусолог в болница "Джон Хопкинс". Тя е и основният автор на изследването, публикувано в New England Journal of Medicine. Детето продължава да бъде следено от лекари. То е родено в Мисисипи и е лекувано до 18-месечна възраст. След това обаче лекарите губят следите му за период от 10 месеца. През този период то не е получавало антиретровирусно лечение, но независимо от това не е показало промяна в отличните си кръвни резултати.