Пловдивският хотелиер Ветко Арабаджиев е най-вероятният купувач на прочутия столичен хотел "Кемпински-Зографски", пише "Преса". Това става ясно от уведомление до Комисията за защита на конкуренцията.
Японският хотел /5 звезди, 442 стаи/ ще бъде придобит от фирмата "Виктория груп ВМ", в чиято управа е една от дъщерите на Ветко - Златомира Арабаджиева. Фирмата е регистрирана на 4 юни тази година. Собственост е на сейшелската офшорка "Лавана тур". Седалището й е на бул. "Княгина Мария Луиза" 8 в Пловдив, където са регистрирани фирми на Ветко Арабаджиев като "Виктория еър", "Любимец агро", "Красива Марица" и др.

Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Под шапката на неговата "Виктория груп" влизат четири туристически обекта в Слънчев бряг: огромният "Виктория палас" /с 950 легла/, "Чайка бийч", "Аркадия" и "Метропол". Негова собственост е курортът "Елените", включващ четири хотела и вилно селище. Към това се прибавят петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив.

"Кемпински-Зографски" се продава от 2007 година, малко след смъртта на собственика Иван Зографски. Предприемачът купи хотела от държавата през 1994 година. Цената беше 65 млн. марки, но реално бяха дадени пет-десет пъти по-малко, защото плащането се извърши с брейди облигации. От 2007 г. с обекта се разпореждат наследниците на бизнесмена - Илия Зографски, Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов и Надя Брюкелман. Първоначално за японския хотел се искаха 200 млн. евро, но кризата при имотите сви претенциите на продавачите. Според изданието, сделката е за около 45-55 млн. евро.

Ветко Арабаджиев се пребори за "Кемпински-Зографски" в конкуренция с купувачи от Близкия изток, както и със собствениците на "Химимпорт". В края на 2013 г. дружеството "Бизнес център Изгрев", свързано с основните акционери в "Химимпорт", купи миноритарния държавен дял във фирмата собственик на хотела, като плати 1,935 млн. лева. Арабаджиев беше сериозен кандидат и за столичния хотел "Хилтън", но за купувач бе определен бизнесменът Спас Русев, припомня "Преса".