Около един милион българи ще плащат по-висок данък за автомобилите си през 2014 г. заради отпадането на преференцията за наличието на катализатор на автомобилите. Това пресметна депутатът от БСП Георги Кадиев пред бТВ.

Поправката в Закона за местните данъци и такси мина на първо четене през парламента. С нея на практика БСП забрави предизборните си общения и удари бедните вдигайки им двойно данъка, защото карат стари автомобили, но облекчи богатите, които могат да си купят нови коли.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси готви алтернативно предложение, което ще бъде внесено между двете четения на законопроекта, така че да не бъдат засегнати чувствително най-бедните, обеща Кадиев.

Неговото предложение е за въвеждане на холандски модел, който предвижда да се премахне данъкът за автомобила, какъвто е в момента, и той да влезе в цената на горивото. "Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ", обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките.

Зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежа на пътища.

Промените, с които се вдига двойно данъкът за старите автомобили, не са били подложени на публично обсъждане и не е дискутиран с местната власт, каза още Барбалов пред бТВ. Той уточни, че сегашният размер на данъка ще се запази само за най-новите автомобили, в чиито талони е отбелязано, че имат Евро 5 и Евро 6.