Пристигането на Гълъбин Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с бразилската. Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.

Той отново посочи, че в разговор с министъра на правосъдието е разбрал, че пристигането на Боевски не се дължи и на действия, в които е ангажирано министерството на правосъдието. Според главния прокурор става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство.

Мога само да предполагам, че връщането на Боевски се отнася до правна фигура в бразилското законодателство, според която експулсно осъдено лице, при която има влязла в сила осъдителна присъда и изтърпява наказание, по преценка на бразилските власти се изпраща в страна, на която е гражданин. Според главния прокурор все някой в държавата е знаел за Боевски, защото доколкото той разбира, олимпийският шампион е дошъл с редовни документи, които са издадени от дипломатическото българско представителство в Бразилия. При това положение очевидно външно министерство е разполагало със съответната надеждна информация, отбеляза Цацаров.

По официален път не сме имали искане за изтърпяване на наказание на осъдено лице в България, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова за случая Боевски. Тоест Министерството на правосъдието не е въвлечено по официален път в този случай и няма как да бъде. Нямахме информация от МВнР за това, че на Гълъбин Боевски е издаден очевидно документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия, каза Златанова преди заседанието на ВСС. Тя обясни, че не е било лошо да имат такава информация. "Учудващото е, че външно министерство не е имало информация от посолството ни в Бразилия, както става ясно от говорителя на МВнР", отбеляза Златанова.

Няма мистерия около завръщането на Гълъбин Боевски. Той е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт от българското посолство. Това заяви говорителят на МВнР Ивайло Кашканов по БНТ. Не знаем все още какви са мотивите на съда, но това решение е суверенно право на бразилските власти, уточни Кашканов. Очаква се подробен доклад по случая от българското посолство.

"Това, което към момента можем да потвърдим е, че г-н Боевски е на свобода. Преди два дни, тоест на 22 октомври, е напуснал Бразилия с временен паспорт, издаден от посолството ни. След доклад на българското посолство ще можем да коментираме подробности по случая, тъй като към момента нямаме повече информация" - заяви още Ивайло Кашканов. Няма изненада в освобождаването на Боевски, потвърди още Кашканов. Според него българското посолство е било предупредено.

Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Париж. Това се случи вчера в 14.00 часа. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока. От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: "Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация".

В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара. Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 година той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник от ПП ГЕРБ в СОС, избран на местните избори през 2007 г. Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.