Италия ни даде мощите на св. Николай Чудотворец – това е съобщил посланикът на България в Италия Марин Райков на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, след като получил от управата на храма "Св. Николай Чудотворец" мощи на светеца.

Мощите представляват ампула с няколко капки телесна течност, наречена "манна", които всяка година на 9 май изтичат от иначе херметично затворения саркофаг на светеца, положен в края на ХІ век в този храм в град Бари. Заедно с ампулата на посланика е връчен и сертификат за автентичност, съобщиха от НИМ.

"През 2010 година храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас, Черноморец и Созопол. Мощите в Черноморец обаче бяха откраднати преди няколко седмици. Полицията още не е открила извършителя и мощите. Посланик Марин Райков се нае да възстанови загубата и успя. Дарените мощи ще пристигнат скоро в България и ще бъдат предадени на храма "Св. Никола" в Черноморец. Да се надяваме, че този път те ще бъдат охранявани по-добре", заявяват от НИМ.