Олимпийският шампион Гълъбин Боевски най-вероятно е станал част от вълна на помилвания на чужденците в бразилските затвори, преди Мондиал 2014, който ще се проведе в Бразилия.

Вероятно е местните власти да освобождават места в затворите, заради очакваната вълна на престъпност и насилие, съобщава ТВ7. БГНЕС припомня, че Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Пари вчера в 14.00 часа. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега".

От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: "Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация".

В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара.

Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 година той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник от ПП ГЕРБ в СОС, избран на местните избори през 2007 г.

Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.