По официален път не сме имали искане за изтърпяване на наказание на осъдено лице в България, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова за случая Боевски.

Тоест Минисдтерството на правосъдието не е въвлечено по официален път в този случай и няма как да бъде. Нямахме информация от МВнР за това, че на Гълъбин Боевски е издаден очевидно документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия, каза Златанова преди заседнието на ВСС. Тя обясни, че не е било лошо да имат такава информация. "Учудващото е, че външно министерство не е имало информация от посолството ни в Бразилия, както става ясно от говорителя на МВнР", отбеляза Златанова.

Няма мистерия около завръщането на Гълъбин Боевски. Той е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт от българското посолство. Това заяви говорителят на МВнР Ивайло Кашканов по БНТ. Не знаем все още какви са мотивите на съда, но това решение е суверенно право на бразилските власти, уточни Кашканов. Очаква се подробен доклад по случая от българското посолство.

"Това, което към момента можем да потвърдим е, че г-н Боевски е на свобода. Преди два дни, тоест на 22 октомври, е напуснал Бразилия с временен паспорт, издаден от посолството ни. След доклад на българското посолство ще можем да коментираме подробности по случая, тъй като към момента нямаме повече информация" - заяви Ивайло Кашканов, говорител на МВнР.

Няма изненада в освобождаването на Боевски, потвърди още Кашканов. Според него българското посолство е било предупредено.

"МВнР знаят защо е освободен Боевски", каза главният прокурор Сотир Цацаров по Нова телевизия. "Не мога да кажа дали има нещо нередно. МВнР би трябвало да разполага с информация. Те най-малко трябва да имат информация за крайния акт на бразилските власти, заради който Боевски е на свобода. Не знам защо от министерството чакат доклад вече три дни. Не знам дали е помилван. Не мога да ви кажа какви са мотивите за освобождаването му", каза Цацаров.

БГНЕС припомня, че Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Париж. Това се случи вчера в 14.00 часа. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока.

От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: "Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация".

В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара.

Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 година той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник от ПП ГЕРБ в СОС, избран на местните избори през 2007 г.

Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.