Сериозен скандал в червените редици се разразил късно снощи покрай решението за удължаване на мораториума за купуване на земя от чужденци Това разказаха присъствали на въпросното заседание на "Позитано" 20 вчера. Соцлидерът Сергей Станишев бил бесен на своите, че подценили ситуацията, не подготвили адекватна изпреварваща позиция и така позволили на "Атака" и ГЕРБ да прокарат това решение. А накрая и 59 от червените го подкрепили.
"Какво да кажа в Брюксел? Как така се приема решение, което противоречи на договора с ЕС?!", попитал Станишев. Червените юристи веднага обяснили, че не произтича нищо от това решение на парламента, защото по конституция правителството не може да налага мораториум, пише "24 часа". Това се прави от депутатите. Изразени били становища, че решението може да падне в Конституционния съд.
Гафът с мораториума бил повод социалистите отново да бъдат мъмрени за дисциплината. 6-има от тях не са били в пленарната зала по време на инфарктното гласуване - Илия Баташки, Николай Малинов, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Стефан Данаилов и Румен Гечев.
Само за последния имало извинение, защото бил в командировка в чужбина. Петър Мутафчиев и Деница Караджова пък не пожелали да участват в гласуването, разкриха техни колеги.
Пред групата Янаки Стоилов напомнил, че БСП внесе своя редакция на въпросния текст, но тя не мина с 1 глас. Проверката показала, че Кънев е излязъл от залата по време на прегласуването.
Никой в лявата ПГ и вчера не можа да даде категоричен отговор какво решение е имало за гласуването. Според тези, които бяха "за" мораториума, решението било за вот по съвест и дори за подкрепа.
От ръководството обаче обясниха, че още миналия вторник на ИБ и след това на група е било взето решение левите да са "въздържал се".
Решението не е от тези, с които можем да се гордеем, коментира зам.-шефът на групата Атанас Мерджанов вчера. Обяви, че то няма да наруши отношенията между БСП и ДПС.
Левите пишат спешни законодателни промени, които да влязат в сила след падането на мораториума от 1 януари 2014 г. Трябва да ги подготвим внимателно, за да няма разлика между българи и граждани от страните-членки на ЕС, защото при противоречие подобни текстове ще бъдат върнати от Еврокомисията, както стана с Румъния, обясни шефката на земеделската комисия Светла Бъчварова.
Едната новост ще е чужденците, които искат да купят земя у нас, да са пребивавали постоянно преди това поне 5 г. Ще бъдат задължени да я използват само за земеделие, а не да я препродават.
Може да има рестрикции и по отношение на категорията земя, която да бъде позволено да се купува от чужденци, допълни я колегата Филип Попов. Има идея да не се продават земи на 50 км от границата.
"В ЕК са добронамерени към България. Сега там има европейски съвет и всички са заедно. Да отиде Орешарски и да ги види накуп, да договори удължаване на мораториума. Аз като отида в Брюксел, всички ми викат: "Бойко, как си?", а Орешарски не го познават", коментира Бойко Борисов. Той самият не бе в парламента по време на гласуването, при което депутатите му подкрепиха мораториума.
"Атака" пък отпразнува в заведение в центъра на София във вторник вечерта приемането на решението на НС. Лидерът Волен Сидеров го обявил за голяма победа на партията.