Американският президент Барак Обама увери германския канцлер Ангела Меркел, че САЩ не следят комуникациите й, заяви Белия дом.

Говорителят на американското президентство Джей Карни посочи, че Обама и Меркел са разговаряли днес по телефона. По време на този разговор президентът е уверил германския канцлер, че САЩ не следят и няма да следят комуникациите на Меркел, подчерта той.

Джей Карни увери, че за САЩ сътрудничеството с Германия по въпросите на взаимната сигурност е от голямо значение. По-рано американските разузнавателни служби вече бяха принудени да реагират на гневните реакции на Германия и Мексико за мащабите на американския шпионаж, като увериха, че информациите в пресата по този въпрос са неточни и подвеждащи. Лично директорът на американското разузнаване Джейм Клепър се яви по телевизията, за да постави под съмнение публикации във Франция на вестник "Монд", които предизвикаха полемиката.

"Федералното правителство получи информации, според които мобилният телефон на канцлера може да е бил следен от американските служби", каза в комюнике говорителят на Ангела Меркел, уточнявайки, че тя се е обадила днес на президента Обама. "Тя ясно заяви, че ако такива действия бъдат потвърдени, то те срещат нейното пълно неодобрение и тя ги счита за абсолютно неприемливи", каза още говорителят.

"Между близки приятели и страни-партньори, каквито са Германия и САЩ от десетилетия, едно такова следене на ръководителя на правителството не може да съществува. Това би бил удар върху взаимното доверие между страните", се казва в комюникето. В него се добавя, че такива практики трябва да бъдат незабавно прекратени.