Днес е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения. 11 души загинаха във водната стихия във Варна. В Добрич смъртта си намери един мъж. Продължава издирването на двете деца, изчезнали след потопа.

В четвъртия ден след потопа в кв. "Аспарухово" продължава издирването на 6-годишния Марин и друго дете на 2 годинки, каза за БГНЕС говорителката на полицията в града Ивана Милева.

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "из ведро" и "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби". Пострадалите бяха в шок.

Трагедията обаче показа и нещо ново за българите - стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

В деня на национален траур от 11:00 часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Във много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите.