Бременна жена, която живее близо до ферма, използваща пестициди, е изложена на 66% по-голям риск да роди дете аутист, установиха учени от университета Дейвис в Калифорния.

Изследването, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, проучва връзките между живота близо до място, където се използват пестициди, и раждането на деца аутисти. Аутизмът е заболяване на развитието и разпространението му нарасна в последните години в САЩ, засягайки едно на всеки 68 деца през 2010 г. спрямо едно на 150 деца през 2000 г.

Учените използвали данни за употребата на пестициди в Калифорния. "Проучихме къде са живели нашите участнички в изследването по време на бременността си и в момента на раждането", разказа един от авторите на изследването Ирва Херц-Пикиото, заместник декан на факултета по наука и обществено здраве в университета Дейвис в Калифорния.

"Констатирахме, че много видове пестициди са били използвани по-често близо до жилища, където децата са развили синдрома на аутизма или са имали забавяне на развитието", допълни изследователката. Около една трета от участничките в изследването живеели в радиус от 1,25-1,75 км от мястото, където били използвани пестицидите.

Учените открили също, че рисковете от аутизъм са още по-високи, ако контакта с пестицидите стане в средата или края на бременността.