Осемнайсет души бяха леко ранени в неделя по време на бурна демонстрация на косовски албанци, разпръснати със сълзотворен газ. Косовските албанци атакуваха сръбска "цветна барикада" на мост, който разделя сръбската и албанска част на град Косовска Митровица.

Протестиращите замеряха полицията и журналистите с камъни. Ранени са шестима полицаи и двама фотографи.

Хиляда души атакуваха моста, много хора са били арестувани, съобщи полицията в комюнике.

Силите за борба с масовите безредици, подкрепени от части на международните сили (КФОР) затвориха през деня достъпа до моста над разделната река Ибър, за да попречат на демонстрантите да го преминат. След като бяха отблъснати, протестиращите подпалиха два полицейски автомобила и две превозни средства на полицейската мисия на ЕС Еулекс (EULEX).

Това събитие се проведе четири дни след решението на общинските власти в сръбската част на Митровица да заменят барикада от стоманобетон с кашпи със засадени в тях елхички.

Кметът на сръбската част на града Горан Ракич заяви, че намерението му е било да се изгради "парк на мира".

Но косовският премиер Хашим Тачи, заклейми инициативата като "игра, опасна и незаконна" и поиска от сръбските служители да "премахнат тази барикада", за да позволят придвижването на автомобили по моста.

Първата барикада бе издигната през юли 2011 г. при изхода на моста в сръбската част като знак за отказа на етническите сърби да признаят властите в Прищина, която обяви едностранно независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г.

Напрегнато спокойствие надделя вечерта в неделя след събитието, според местния полицейски началник Желко Божич.

"От съображения за сигурност полицейски части ще патрулират в района през нощта", каза той. Правителството на Косово призова за спокойствие и повтори апела си си за възобновяване на движението по моста.

От своя страна, командващият на силите на КФОР Салваторе Фарина призова към спокойствие и диалог между етническите сърби и етническите албанци в Косово.

Сърбия и Косово сключиха през април 2013 г. в Брюксел историческо споразумение за нормализиране на отношения си под егидата на Европейския съюз. Сърбия, която все пак не признава Косово като независима държава, бе наградена за сътрудничеството със започването на преговори за присъединяване към ЕС през януари.

От тогава местните сърби, окуражавани от Белград, дават няколко окуражаващи сигнала към Прищина, пише АФП. Такъв беше случаят в началото на юни, когато те участваха за първи път в парламентарните избори в Косово.

Сто и двайсет хиляди сърби живеят в Косово. Над 40 хил. от тях са в северната част на Косово в район, граничещ Сърбия, където те са мнозинство и над което Прищина практически няма контрол.