На над 10 млн. лв. възлизат щетите от потопа, който удави в четвъртък Велико Търново и близките градчета Килифарево и Дебелец. В трите населени места са пострадали над 200 къщи, около 3000 декара земеделски земи, мостове и инфраструктура. Само за възстановяването на жилищните сгради са нужни поне 2 млн. лева, съобщава „Труд“.
4 общински комисии правят огледи на засегнатите обекти. От днес в акцията ще се включат още 5 експертни групи, които до края на седмицата ще изготвят подробен доклад. В Килифарево, където река Белица излезе от коритото си, са пострадали 50 къщи. Калните води са унищожили над 50% от имуществото. Две жилища са описани като рискови за обитаване.

Монахините от Килифаревския манастир още отводняват избите в светата обител. В четвъртък вечерта водите на р. Белица влачили огромни дънери, които разбили каменната зидария на сградата и нахлули в помещенията. Отнесен е и дървеният мост. “Преди време бяха похарчени пари за сирени, които са монтирани до старата поща в Килифарево. При бедствието обаче жителите не бяха предупредени нито със сирени, нито с камбани”, гневят се килифаревчани.

Огледът в Дебелец показал, че са засегнати 110 къщи, унищожени са и ниви. Във Велико Търново са огледани всички 40 засегнати къщи на 4 улици край р. Янтра. Няма съборени и застрашени сгради.

Кметът Даниел Панов започна разговори с производители и търговци на бяла техника, текстил, матраци и строителни материали за подпомагане на най-нуждаещите се семейства. Той информира, че сметосъбиращи и почистващи машини на общинско предприятие “Зелени системи” са залети от водата и не могат да функционират.

Поискана е помощ от Софийската община, за да се реши проблемът с извозването на огромните количества боклуци и тиня.

„Държавна комисия прави огледи на 6 моста, които са в аварийно състояние. Съоръжението над р. Янтра в местността Дълга лъка в Търново, което поема трафика по главния път Свиленград - Русе през Хаинбоаз, е опасен. Затова по него минават само леки коли. Камионите се пренасочват по обходен път през кв. „Чолаковци”.