Четири пъти се е повишил средният период от живота ни, в който сме болни, и то само през последните осем години. Равносметката показва, че средно през 2006 г. жените са били здрави по 4,4 г. от живота си, а се очаква през настоящата година този период да нарасне на цели 16,5 г., съобщава „Труд“.
При мъжете повишението е от 3 г. на близо 12 г. през 2014-а. Т.е. днес заболяванията ни приковават на легло за по 14 години от живота срещу три години и половина през 2006, показват данни на Евростат от април т.г. Те са отбелязани в анализа на здравната каса за финансовото състояние и тенденциите в заболеваемостта, които днес надзорният съвет ще разгледа.

За сравнение животът, прекаран в здраве, при останалите мъже от ЕС е с около 8 г. повече, а при жените - с 12 г. повече. Тъжната равносметка се дължи както на по-ниската продължителност на живота у нас (средно с 6 г.), но и защото заемаме 5 черни първи места в ЕС по смъртност от рак, от болести на кръвообращението, на сърцето, от мозъчно-съдови заболявания и от състояния, възникнали след раждането.

Причината за това е, че се храним нездравословно, пушим, пием, не се движим и не ходим на профилактични прегледи. „В същото време няма програми за дългосрочни грижи на възрастните, няма подготвени специалисти за тях, а и не са предвидени ресурси в това направление“, пише в анализа на НЗОК. Всяка година също се намаляват средствата за профилактика от перото за обществено здраве в здравното министерство - от 64% през 2010 г. на 49% т.г.