Дилма Русеф е помогнала на Гълъбин Боевски да се прибере в България, предаде БЛИЦ след дипломатическа совалка на високо равнище. Тежката дума на бразилския президент с български корени е била произнесена в края на миналата седмица, а семейството на щангиста е научило добрата новина в понеделник.
Засега никой не се наема да потвърди официално обстоятелствата по завръщането на Гълъбин. Именно заради това информацията за тях се крепят на няколко възможни тези.

Първата от тях свързва освобождаването с акт на помилване от страна на бразилския президент. Тя обаче противоречи с публично известните данни, според които Боевски все още не е получил присъда на последна инстанция. Възможно Дилма да е оказа съдействие за последното възможно обжалване, което възнамеряваха да реализират преди няколко дни бразилските адвокати на българина.

Втората версия определя намесата на Дилма като косвена, а решаващата роля била на самия Гълъбин. "Или е направил сериозни разкрития за трафика на кокаин, или "хората с големите пари" са използвали цялото си влияние, за да организират освобождаването му преди да проговори", коментира човек, участвал в първата и неуспешна спасителна акция за Боевски, проведена непосредствено след залавянето му с кокаин на летището.

От кабинета на Зинаида Златанова съобщиха, че у нас няма постъпило искане за изтърпяване на наказанието на Гълъбин Боевски на наша територия. Това елиминира третата версия, според която олимпийският шампион ще излежи остатъка от присъдата си в България.  В същото време обаче подчинените на Зинаида Златанова задълбочиха кризата за официална информация, като добавиха, че "Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин".