"Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия". Това съобщиха от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова.

От Министерството на правосъдието не коментираха причините за предсрочното освобождаване на Боевски и подчертаха, че не са длъжни да бъдат уведомявани за това.

Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Париж. Това се случи днес в 14.00 часа.

"Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока.

От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: "Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация".

В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара.

Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста.

Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 година той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник от ПП ГЕРБ в СОС, избран на местните избори през 2007 г.

Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.