Заради порутената рецепция на хотел "Гергана" от придошлата река Батовска, изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев заяви, че иска спешна среща с министъра на околната среда и водите, в чиито правомощия е бързото разрешаване на укрепване на сградата, която се намира на границата на защитената територия Балтата, съобщи Добрич онлайн.

На пресконференция днес той заяви, че е готов още утре да тръгне към София. Инженери и архитекти са изготвили план за укрепване на хотела, който пострада най-сериозно от пороя - падна част от рецепцията м, а 7 стаи висят във въздуха. "Има нужда от укрепване, но не можем да го направим, защото той се намира на брега на река Батовска и на границата на защитената местност Балтата, където човек не може да стъпи, а още по-малко да извършваме укрепване" - заяви Станев. Станев подчерта, че ако не се направи спасително укрепване на хотел "Гергана" и той ще остане затворен за юли и август, а това ще създаде сериозен проблем по отношение на настаняване на гостите. "Ако стане така, то ние ще предлагаме друг хотел, а гостът ще има право да избере" - допълни Тодорова.

Той обяви, туристическото дружество компания ще инициира и преглед на руслото на река Батовска, за да се избегнат в бъдеще подобни проблеми. "Сигурността на гостите ни и тяхното здраве са на първо място за нас. Затова благодаря на екипите на агенцията по храните, които извършиха проверки във всички обекти в комплекса" - каза още Станев. Това се наложило защото в шестте хотела от "Боряна" до "Гергана" е спряно електрозахранването.

Пълна гаранция за качеството на храните на приготовлението им даде д-р Розалина Брайкова - директор на БАБХ - Добрич. Инспекторите са проверили местата за обществено хранене и в Кранево, където има групи с деца.

Красимир Станев допълни, че няма нито едно оплакване от турист, платил за почивка в четиризвездния "Гергана" и настанен в момента в хотел с по-ниска категория на обслужване. Всички гости от проблемната шестица на плажната ивица са настанени на други места в комплекса. В момента в курорта има 11 205 туристи от различни страни. "Имаме частично анулиране на резервации от българи и румънци, но смятам, че сезонът по брой нощувки ще е на ниво от миналата година, тъй като има ръст на записвания от Франция и Скандинавските страни" - каза търговският директор Маргита Тодорова.

Сред притесненията на ръководството на комплекса е и това за плажа, който буквално е нацепен на ивици, като водата е отнесла големи части от пясъка. "За да предотвратим пълненето на хотелите с вода, прокопахме канали по плажа с багер с ширина 1-1.5 м, но после те станаха огромни. Не знаем дали морето ще върне пясъка" - сподели още изпълнителният директор. Дружеството прави всичко възможно да се върне към нормалния ритъм на живот на курорта и гостите му да не усетят проблемите.