По отношение на мораториума 42-рото НС гласува според популизма. Тази кауза е достатъчно неразумна. В тази среда политици, които искат и им харесва да употребяват думата антиевропйеско, употребяват земята за тази цел.

Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред бТВ. "По време на гласуването никой не уточни, че става дума за чужденци, но чужденци от Сърбия, Турция, Македония, Средна гора, Близкия изток, без да има ратифициран договор от 2/3 от народните представители, че не могат да купуват земеделска земя в България. Другата категория чужденци са граждани на ЕС и както един български гражданин получава такива права в другите страни от ЕС, така е редно и гражданите на ЕС да имат това право у нас. Това е въпросът за свободното движение на хора. Страните-членове само чакат такова решение, за да ограничат българите за трудовите си пазари и затова нещата не могат да се разглеждат на парче", уточни Миков.

Земеделската земя в България в България се разби и последните години и върви процес на комасация. Никой не постави въпроса как се раздават субсидиите на декар. Според Миков трябва да се види кой ползва земя, кой получава субсидии и то без да плаща на собствениците.

За мен решението е нищожно. Защото противоречи на Конституцията и на договора с ЕС, категоричен е Михаил Миков. Той посочи, че решението на НС е било просто ненужно, обясни още председателят на НС. Според него правните аргументи са се изгубили във високия и политическия тон.

Миков каза, че вече е подписал решението за Държавен вестник, защото според него е взето по правилата и не иска този скандал да тлее в полето на НС. Той припомни, че една част от КБ гласуваха въздържали се, други против, други за това решение.

"Доверието в институциите е тежък проблем и то беше последователно разбивано с политически основания. Много ми е интересно сега как ще се вайкат, когато се констатира това. Това НС е различно от другите, защото изборите дадоха този резултат, но всяко НС е различно от предишното", допълни председателят на парламента.

По отношение на мораториума ГЕРБ и "Атака" постигнаха своята цел, а ДПС се оказа единствената проевропейска партия.

По повод окупацията в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Миков заяви, че тя е част от опитите за режисиране на студентски вълнения.

"Участник в тази окупация е момчето, което развяваше плакат от балкона на НС. Политически формации стоят зад протеста на студентите. Не отричам правото на студентите да протестират, но има съвпадение на интереси между техните тези и тези на политическите сили. Това е интересът от предсрочни избори", подчерта Миков.

Според него не са случайни съюзите на ГЕРБ с Атака, както и включването на ГЕРБ в организиране на недоволството сред българите. Те подпомагат организационно протестите, като тези в Казанлък и по същия начин се акцентират върху проблема с бежанците, убеден е Миков.

На въпрос дали ГЕРБ е в състояние да направи държавен преврат, Миков отговори, че управлението на една страна в условия на демокрация не се случва само от една партия.

"ГЕРБ управляват много общини в България и са готови на всичко, за да се върнат във властта. Съюзът им с Атака е пример за това", каза още Миков.

Председателят на Народното събрание предположи, че е възможно всичко, когато се гласува бюджетът.

"Няма консултации с Атака по отношение на бюджета. Подготовката му тече нормално и с обсъждане в МС. Търси се подкрепа в мнозинството. Не очакваме подкрепа от ГЕРБ и Атака, категоричен бе Миков.

"Ако не подкрепят социалните мерки и отидем на избори, нека видим какво ще кажат ГЕРБ и Атака на избирателите си. Ако за нас социалните мерки изглеждат популистки, то за хората, които живеят с ограничени средства, те са реални", подчерта Миков.

Председателят на парламента каза, че Народното събрание трябва да реализира втората част от мерките на правителството и да промени "курса Дянков"

Миков предположи, че първата оценка за работата на НС ще се случи по време на изборите за ЕП.

"Какво ще се случи, ако БСП загуби или спечели ще се реши на изборите", отговори Миков на въпрос какво би се случило, ако правителството падне и има предсрочни избори.