Страдаме от бездържавие! Дерето е било пълно с боклуци, водата е затлачила мост, който е образувал вълната в „Аспарухово”. Това обяви бившия прочут строител и Герой на социалистическия труд Игнат Раденков пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия.
„Имаме грабеж на държавата, схеми на грабеж и всичко това е плод на беззаконие. Общинските съвети са търговски дружества, а кметовете се избират по удобство, а не по ценз. Схемите се променят и просто се сменят касиерите”, обясни Раденков.

Той разкри, че преди месец е сигнализирал за този скат, от който започва дерето, че там има незаконна сграда. „Сградата е на общината и е незаконна. Общината я изостави и циганите я разграбиха. Снимахме свлачището, срутените къщи. Има активирали се свлачища на това място. Там има също така и сметище на тонове битови и строителни отпадъци. Прокаран е път, по който идват камионите, изхвърлят боклука и си тръгват. Това е скатът, който отива в дерето. Падали са такива дъждове и преди. Ако е бистра водата, а не е подхванала битовите отпадъци, водата ще се оттече. На 300 метра от ската има мост, който е със светъл отвор от 5 квадрата. Мостът се затлачва от боклуците, водата се събира и така идва вълната и понася всичко по пътя си. Друг проблем е, че нямаме отстояние на къщите от дерето. Цигански са къщите там. И така се стигна до трагедията”, обясни още Игнат Раденков.

Той прогнозира, че общинската сграда е залитнала с метър и в „Аспарухово” може да се стигне до огромна трагедия, защото 35 000 кубика пръст има в този скат.