"Имам силата и да се извиня", призна актрисата Бойка Велкова в предаването на bTV "Търси се". Като емоционален човек, който изключително държи на професията си, понякога тя настоява нещата в творческата дейност да станат именно както тя иска и със скоростта, с която на нея й се ще. След време актрисата осъзнала, че е важно и да не се раняват хората.
"Човек трябва да прави това, което обича, което му се отдава. Можеш да сложиш своето малко камъче в мозайката", разказа съпругата на Теодосий Спасов. "Бойка не е уморена, продължава напред, най-вече да се учи и да бъде по-добър човек. Да помага на хората с присъствието си и с всичко което може", разказа Велкова. С насълзени очи тя тихичко каза: "Съжалявам, ако съм ранила някого, то е било, защото съм искала да направим, да стане нещо. Това е моят начин, който не винаги е най-верният", призна си актрисата в края на предаването.

Тя прие изключително емоционално включването на сина си Теодор от чужбина, където той е студент. На живо в предаването Бойка Велкова констатира, че детето й е помъдряло откакто живее още по-самостоятелно. "Животът е баланс, не може да имаш амбиции без да дадеш нещо", разкри сина й майчините уроци и каза, че тя не се е месила в живота му, а само е давала препоръки.

Още когато актрисата била малка започнали да представят нейните родители като: "Това е майката на Бойка Велкова". В отговор на включването от майка си, Бойка Велкова заяви, че дължи успехите си на нея. "Всичко това го дължа на мама, тя беше в сянка", каза актрисата. От своя страна майката заяви, че известната й дъщеря вече е овладяла емоциите си.

Тя разкри, че творческите раздели за известен период са съхранили семейството им. Романът между Бойка Велкова и Теодосий Спасов започнал в пловдивския театър, в един антракт. "Теодосий, ела да те запозная с новата актриса на театъра". С тези думи Атанас Кръстев, известен като Начо Културата, представил Бойка Велкова на Теодосий Спасов. "Вече биеше звънеца за следващото действие на спектакъла и изведнъж открих в погледа на Бойка, че това е моята съпруга. Това беше истински любовен ураган. Няма трудности, усещаме се и без думи, разказа известният музикант. "Ние взаимно се облагородяваме - духовно и всякак. Няма нищо по-страшно за човека от самотата, за това трябва да ценим такива връзки", каза той. За него Бойка е: "свобода, свобода и полет. Винаги се допитвам до нея - какво усеща от записания концерт. Тя е силна, справедлива, обичаща, борбена жена, е понякога е и объркана", призна Теодосий и разплака съпругата си. Самата Бойка призна, че нейната половинка съпруг готви по-добре от нея. "Обичам гости, но Теодосий готви много хубаво", каза актрисата.