Има проблем с имунизационния календар, защото управляващите направиха така, че ваксините от НЗОК минаха към Министерството на здравеопазването. Те мислиха, че това е стъпка в добра посока. Предупреждавахме ги, че това може да обърка системата, но никой не ни чу. Петвалентната ваксина за деца я няма. Това обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия.

„От 1 април 2014 година петвалентната ваксина я няма, а няма и обществена поръчка. Просто от министерството направиха това в затъмнение и не взе адекватно решение за ваксините. Ваксината е да бебетата на 2 месеца. В момента няма доставка на тази ваксина, а фирмата производител прави вече друг тип ваксина – шествалентна. Да ,тази покрива повече рискове. С наредба на 30 май се спира използването на петвалентната. И какво правят, променят имунизационния календар. Сега на 27 юли наредбата влиза в сила, а календарът е с начално дата 1 юни. Още няма обявени конкурси за обществена поръчка за новата ваксина и т.н. Пълен хаос”, обясни Атанасова.

Тя добави, че в момента дефицитът на НЗОК е 500 млн. лева. „Загрижена съм за състоянието на системата, защото усилено се говори, че парите за здраве са разчетени до септември”, завърши Атанасова.