По кое време е най-добре да се тренира, за да се изгорят най-много калории и да се извлекат най-много ползи за здравето? За съжаление, експертите не могат да посочат идеален момент, но могат да обяснят какви са ползите от физическите упражнения през различното време на деня.

Проучване от 2012 г., публикувано в сп. Medicine & Science in Sports & Exercise, проследява как жените „отговарят“ на храна, след сутрешни упражнения. Анализът сочи, че след 45-минутната разходка участничките – 17 от които със здравословно тегло и 18 със затлъстяване, са по-малко изкушени от снимки на различни храни, в сравнение със случаите, в които не тренират въобще.

Освен това, всички те повишават физическата си активност през остатъка от деня. Знае се още, че сутрешната тренировка подобрява метаболизма. По този начин се изгарят повече калории през оставащата част от деня.

Експертите обобщават, че сутрешните тренировки са за предпочитане, ако човек се стреми да намали теглото си и подобри цялостното си здраве. Физическата активност в самото начало на деня намалява нивата на кръвното налягане и значително подобрява съня.

Тренировката по-късно през деня също може да донесе ползи. Проучване от 2010 г., което е публикувано в сп. Chronobiology International, анализира ролята на вътрешния часовник по отношение на спортните постижения.

Изследователите установяват, че телесната температура, както и тази на околната среда, се повишават в късния следобед, а така също и ензимната активност и мускулната функция. Така че, може да се тренира и между 14:00 и 18:00 часа.

Тренировката след работотно време също е полезна. Най-вероятно ще имате повече енергия, в сравнение провеждането й сутринта, след трудното измъкване от леглото. Физическата активност в края на деня може да помогне да се отпуснете след напрегнатия работен ден.