Към 19 ч. тази вечер ще бъде отменено бедственото положение във Велико Търново, съобщи кметът на общината Даниел Панов пред бТВ.

Според кмета бедственото положение ще бъде отменено след като всички пътища до населени места бъдат проходими.

В Добрич жертвите е една – мъж на 62 години, който е бил с инсулт и не е могъл да напусне къщата си. Има и един случай на мъж, скочил от втория етаж на къща и счупена глава, съобщи кметът Детелина Николова. Тя смята, че утре ще може да бъде отменено бедственото положение.

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че все още се издирват две деца. За незаконната сеч, незаконните постройки и замърсените реки кметът каза, че има своята вина, но тези проблеми са повече от десетелетия. За двете дерета над Аспарухово имало решения преди години да се почистят, но държавата не е дала пари за това. А въпросните незаконни постройки са били разрешени от Общинския съвет след като хората били преместени от друго място, където се строи язовир. Тогава общинарите казали "стройте тук, пък после ще се оправяме", коментира кметът. Тези проекти трябва да бъдат максимално бързо реализирани, остойностени и финансирани, каза Портних. Геозащита трябва да провери дали активиралите се свлачища са локални и как могат да бъдат укрепени тези райони.

Днес даради преливане на язовир Ботево хората в ниските части на село Ново Ботево се изнесоха с животните и техниката по високите части. Екипи от специалисти наблюдават язовирната стена, която има опасност да се скъса Самият язовир Ботево също е разположен на територията на Варненска област, но село Ново Ботево попада в границите на Добричка област. "Не трябва да правим никаква драма от това, край язовир Ботево са насочени много специалисти от различни служби и те ще направят необходимото", каза кметът на Добрич Детелина Николова.

По отводняване на засегнатите райони в областния град работят 41 екипа пожарникари, съобщи още началникът на Пожарната служба Дарин Димитров. На помощ на добричките пожарникари са се притекли техни колеги от Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен и Разград.5 екипа отводняват в курорта Албена, 4 - в добричкото село Батово.

В Добрич няма населени места без ток. Помпена станция "Болата" е извън строя, три села в Каварненско, включително ваканционното селище "Русалка" бяха без вода, но по-късно водоподаването бе възстановено. Продължава контролираното изпускане на прелелия язовир "Плачи дол".

От общината предупредиха хората, които живеят в ниската част на града да бъдат особено внимателни през нощта, защото продължават да текат кални потоци по улиците.

Във Варна бяха погребани шест от жертвите на потопа. Близки издирват изчезналия 6-годишен Марин. Майка му днес припадна, след като се оказа, че не се е хранила от 3 дни. Жената заедно с близки търси детето си, като разравят отломките на срутената им къща.

Над 700 доброволци са се включили до момента в разчистването на варненския квартал "Аспарухово" след потопа. Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От Кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.Официално жертвите във Варна до този момент са 11. Издирват се 2 деца - на 2 и 6-годишният Марин. В Добрич официално е потвърдена смъртта на един мъж.

99 военнослужещи от Военноморските сили и 83 курсанти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" се включиха днес от 08.30 ч. в разчистването на наводнения квартал "Аспарухово" във Варна. Военнослужещите са разпределени на различни обекти и оказват помощ на гражданите при разчистването на къщи, дерета и улици в квартала. Техните действия се ръководят от командира на Военноморските сили вицеадмирал Румен Николов.

Във Велико Търново продължава отводняването в жилищата на хората и почистването на улици и мостове от наноси и кал, след като през нощта на 19 юни река Янтра преля и заля къщи и улици в ниската част на Велико Търново. В старата ни столица жертви за щастие няма, но има хора, останали без домове. Във Велико Търново са създадени четири комисии, които описват щетите и разрушенията на засегнатите къщи и улици.

По-оптимистично изглеждат нещата и на Прохода на Републиката. Строители дават заявка, че могат да приключат възстановяването на пътя до 10 дни. От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха за БГНЕС, че ремонтните дейности трябва да приключат до края на юли. Собственици на заведения обявиха, че ще се вдигнат на протест, ако бъде забавен ремонтът.

На 23 юни е обявен Ден на национален траур в памет на загиналите от трагичните наводнения.