Почти 8000 души търсят вече закрила на наша територия, каза зам. вътрешният министър Васил Маринов.

Към настоящия момент има 7356 лица, към тях трябва да прибавим и близо 500 лица, които са в ареста за 24 часа на гранична полиция, т.е. отиваме вече към 8000 лица, търсещи закрила на наша територия, уточни зам. министърът.

Тези 500 са, които преминават границата и по Закон трябва в 24 часов срок да им бъде снета самоличността и да се обработят. Маринов каза, че един от 12-те, които вече бяха идентифицирани като потенциална заплаха за националната ни сигурност по разработената методика, е участвал в бойни действия.

Васил Маринов посочи, че 12 – те лица са от различни държави. Има и такива с чисто криминални прояви. "Не става въпрос за сирийски граждани", каза той. Зам.-министърът бе категоричен, че страната ни ще експулсира лица, които не отговарят на условията да получат закрила.

"Част от лицата, които не са сирийски граждани, може да имат основание да получат хуманитарен статут или статут на бежанец, независимо, че не са от Сирия", каза той и посочи, че тези лица се връщат в държави по произход. Тази сутрин са задържани и 9 на българо-сръбската граница, които искали да напуснат страната. "В момента сме сформирали работна група. В много кратки срокове ще транспонираме Директива 33 на ЕС от тази година, което ни дава възможност да се отворят домове към Държавната агенция за бежанците от закрит тип. Лица, за които имаме съмнения за тяхната самоличност, които са без документи няма да могат да се разхождат на свобода", посочи зам.-министърът и каза, ч е част от сега действащите места ще станат от закрит тип. Засега няма данни тези лица да са свързани с ислямистки организации.

"Около 200 са алжирски граждани с влезли в сила заповеди за напускане на страната. "Търсим начин да бъдат изпратени в Алжир. Проблемът там е, че нямаме директен полет до Алжир, а политиката на Алжирската държава е да не приема чартърни полети. Влезли сме в контакти с наши партньори от други европейски страни, които имат редовни полети, за да може поетапно тези лица да бъдат изпратени там", заяви зам.-министърът.

Външният министър Кристиян Вигенин посочи, че ще има среща с турския си колега до няколко дни и има няколко въпроса, които трябва да поставени към Турция. Единият от тях е свързан със засилване на граничния контрол, вторият – с необходимостта да бъде ускорено подписването и ратифицирането на спогодбата за реадмисия между Турция и ЕС. Да видим какви са пречките към момента и как тя може да бъде ускорена, каза Вигенин. Ще направим преглед за изпълнението на договореностите между двамата министри на вътрешните работи и да видим какво още може да се направи.

Вигенин посочи, че ще трябва да обсъдим и въпроса по отношение на придвижването на нелегалните емигранти в Турция и придвижването им до нашата граница. "Нека да не прибързваме. В момента събираме цялата информация, с която разполага МВР. "Ще се опитаме и да активизираме една разпоредба от споразумение между България и Турция от 1967. То не е пряко свързано със сегашния проблем, пряко не може да помогне, но е предвидено създаване на централна смесена комисия по граничните въпроси, която може би ако бъде активизирана ще даде възможност за по-пряка координация с колегите, но това е на предвалителен етап", каза Вигенин.

Правителството ще обсъди въпроса с мораториума за продажба на земя на чужденци на заседание и вероятно ще има по – конкретно предложения. Вигенин посочи, че трябва да се анализира и при работна група, в нея ще се включат представители на различни министерства, правната страна да се обмисли. "Една ясна позиция ще има другата седмица", каза той.

На въпроса с Ангела Мария в Гърция, той коментира, че въпросът е от компетенции на МВР. МВнР чрез ситуацонния център следи въпроса и са готови да реагират във всеки един момент.