Все още няма оценка на щетите от наводненията. Всички щети ще бъдат покрити, за това няма проблем, въпросът е времето да е хубаво и да няма нови наводнения.

Това каза пред журналисти вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заключителната пресконференция на 16-та годишна среща на Черноморската банка за търговия и развитие.

"Първо ще видим каква е сумата на щетите, а след това ще преценим докъде ще стигнат парите и откъде ще бъдат добавени средства. Чувам, че ЕС ще помага, ще видим с колко и как. Гражданите също са солидарни поне за незабавните нужди на хората там. Мисля, че обстановката се успокоява, предстои възстановителен период, в който институциите ще си поемат ангажиментите", допълни Бобева.

На въпрос дали има риск заради поставянето на КТБ под пряк надзор на БНБ хората, които получават заплатите си чрез тази банка, да не ги получават известно време, вицепремиерът заяви: "Нормално е хората да се притесняват, защото не сме имали такъв случай в последните 17 години. Най-малко ние от правителството сме очаквали, че такова нещо ще се случи". Тя допълни, че от БНБ работят непрекъснато в рамките на тяхната компетентност, а правителството ще направи всичко възможно българските граждани да не загубят нито един лев в КТБ. "Работи се, имаме европейски ангажименти, имаме директива, закони, които са изцяло в интерес на вложителите в банките, така че ще спазваме стриктно изискванията на закона". Бобева призова гражданите да запазят спокойствие. "Колкото сме по-спокойни, толкова по-малко проблеми ще имаме. Доколкото разбирам и политиците започнаха да си говорят, което дава шанс за спокойствие", отбеляза тя. Вицепремиерът уточни, че се работи по механизъм, който ще позволи в много кратък период да бъдат възстановени плащанията.