Водата на язовир Ботево не се покачва. Хората в ниските части на село Ново Ботево са предупредени и те вече с животните и техниката се изнесоха по високите части.

Екипи от специалисти наблюдават язовирната стена, съобщава БНР. По-рано кметът на Аксаково съобщи, че не се налага евакуация, но пък от МВР заявиха, че такава се извършва превантивно. Аксаково обяви бедствено положение за село Ново Ботево също превантивно.

По-рано днес МВР съобщи, че се извършва евакуация на всички хора от село Ново Ботево. Причината е, че е налице реална опасност стената на язовир Ботево да се скъса. Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна. Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки. Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич.

Самият язовир Ботево също е разположен на територията на Варненска област, но село Ново Ботево попада в границите на Добричка област. С цел избягване на евентуална опасност за населението, жителите на селото са евакуирани по високите му части, а ако действително се скъса язовирната стена, те ще бъдат извозени до Кризисния център в Добрич.

Очаква се приливната вълна да премине през ниската част край с. Ново Ботево и да се влее в язовир Одринци, без да достигне до Добрич.

"Не трябва да правим никаква драма от това, край язовир Ботево са насочени много специалисти от различни служби и те ще направят необходимото", каза кметът на Добрич Детелина Николова.

В момента само в областния град по отводняване на засегнатите райони работят 41 екипа пожарникари, съобщи още началникът на Пожарната служба Дарин Димитров. На помощ на добричките пожарникари са се притекли техни колеги от Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен и Разград.5 екипа отводняват в курорта Албена, 4 - в добричкото село Батово.

В Добрич няма населени места без ток, но в момента не работят три трафопоста. Помпена станция "Болата" все още е извън строя, три села в Каварненско, включително ваканционното селище "Русалка", са без вода. Продължава контролираното изпускане на прелелия язовир "Плачи дол".

От общината предупредиха хората, които живеят в ниската част на града да бъдат особено внимателни през нощта, защото след поройния дъжд вчера следобед към града отново потекоха кални води. Нивото на калта, водата и тинята започна да се покачва. Особено в наводнената северна част на града и около дерето.

Във Варна най-остра нужда към момента има от лопати, ботуши, кофи, хигиенни материали, санитарни принадлежности. БЧК-Варна информира, че към момента са събрани достатъчни количества дрехи, одеяла и покъщнина.

Днес във Варна бяха погребани две от жертвите на водната стихия. Следобед се очаква да бъде погребан още един човек.

Междувременно близки издирват изчезналия 6-годишен Марин. Майка му днес припадна, след като се оказа, че не се е хранила от 3 дни. Жената заедно с близки търси детето си, като разравят отломките на срутената им къща.

Над 700 доброволци са се включили до момента в разчистването на варненския квартал "Аспарухово" след потопа. Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От Кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Сборният пункт за разпределяне на работата е районното кметство. Днес във възстановителните дейности се включват 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

Официално жертвите във Варна до този момент са 11. Издирват се 2 деца - на 2 и 6-годишният Марин. В Добрич официално е потвърдена смъртта на 50-годишен мъж.

99 военнослужещи от Военноморските сили и 83 курсанти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" се включиха днес от 08.30 ч. в разчистването на наводнения квартал "Аспарухово" във Варна. Военнослужещите са разпределени на различни обекти и оказват помощ на гражданите при разчистването на къщи, дерета и улици в квартала. Техните действия се ръководят от командира на Военноморските сили вицеадмирал Румен Николов.

Във Велико Търново продължава отводняването в жилищата на хората и почистването на улици и мостове от наноси и кал, след като през нощта на 19 юни река Янтра преля и заля къщи и улици в ниската част на Велико Търново. В старата ни столица жертви за щастие няма, но има хора, останали без домове. Във Велико Търново са създадени четири комисии, които описват щетите и разрушенията на засегнатите къщи и улици.

По-оптимистично изглеждат нещата и на Прохода на Републиката. Строители дават заявка, че могат да приключат възстановяването на пътя до 10 дни. От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че ремонтните дейности трябва да приключат до края на юли.

На 23 юни е обявен ден на национален траур в памет на загиналите от трагичните наводнения.