Парите ми потъват! Имам документи за внесени 1911 лева, а според регистъра на фирмата съм върнал само 500. За това се оплака Юлиян Алексиев от Свищов пред TV7.
"Февруари месец тази година изтеглих кредит около 2000 лева, за да подпомогна семейството си. Кредитът започна да се погасява веднага. Първата ми вноска бе 788 лева. Следващите ми вноски са от порядъка на 200, 250, а има и вноска от 500 лева. В един момент се оказва, че аз не само не съм си погасил задължението към институцията, а им дължа и лихви. Договорената ми месечна вноска е в размер на 135 лева. С цел да го изчистя по-бързо, аз реших да правя по-големи вноски, за да приключи всичко и да избегна големите лихви. Така ми беше обяснено - колкото по-бързо си изчистиш нещата, токова по-ниска ще е лихвата. Платих си задълженията. След това кандидатствах за заем, но при направената справка в кредитния регистър излезе, че имам необслужван кредит. Погасил съм 1911 лева и спрях да плащам. Направих това, защото разбрах, че парите ми потъват някъде. Аз си правя вноски, а на мен ми се обажда представител на тази институция и ме пита къде ми е вноската. Питам ги за каква вноска става въпрос, защото съм изряден. След това направихме и справка в кредитната институция. Тя показа, че съм плащал по 135 лева и съм внесъл около 500 лева. А в същото време имам документи за внесени 1911 лева. Ще предявя иск, за да може тази фирма да си получи заслуженото", обясни Юлиян.

Председателят на управителния съвет на Българската асоциация за потребителски кредити Валентин Гълъбов обясни по темата, че една от основните причини, за недоволството на кредитополучателите, е, че през последните две години са били създадени много нови дружества, които предлагат бързи кредити, но част от тях не са подготвени затова.

"Най-важно е да има прозрачност на условията, при които се предлагат кредитите, и то не устно, а писмено. Основните параметри – цената, срока, месечните вноски, датата и неустойките, трябва да са абсолютно ясни на потребителите", поясни той и добави, че в противен случай има Комисия за защита на потребителите, която може да помогне на пострадалите от недобронамерените кредитори.