Ние сме изключително въодушевени от напредъка, който има в преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР Майк Кърст, вицепрезидент на "Уестингхаус" за Европа.

Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е проектът да бъде подкрепен с национален консенсус. В България има дълга история на работа с атомна енергия. Енергетиката има добра история, има ясна стратегия да продължи да се използва в бъдеще атомната енергия. И всички политически партии, като с върнем назад 2-3 правителства, изказват подкрепата си за изграждането на 7-ми реактор в "Козлодуй", добави Кърст.

Той посочи, че са много доволни от това, че се подкрепя идеята за атомната енергетика от всички партии към момента. "Конкретно имаше анализ - 2-годишен в предишното правителство, което беше на ГЕРБ и този анализ излезе със заключение, че "Козлодуй-7" е правилният проект и че диверсификацията на технологията за ядрената енергетика в България е много важна. Сегашното правителство има същото заключение по въпроса, така че както и да свършат изборите, според нас, проектът с решението на "Уестингхаус", ще продължи", убеден е Кърст. Той добави, че в момента "Уестингхаус" оценява дали този проект може да направи инвестицията устойчива.

"Уестингхаус" в момента преговаря да инвестира в този проект и като част от този анализ оценяваме всички потенциални български фирми, които биха ни съдействали в изграждането на този проект и какви са възможностите ние да пренесем технологията, да обучим бъдещите оператори на тази технология и наистина да използваме наличните български активи, които ни партнират така, както работим в други проекти в европейския регион. Реакторът се нарича AP 1000, това е поколение 3+ и е единственият реактор в света, който е проектиран да издържа и на самолетна катастрофа, и на такива силни земетресения, като във Фукушима. По отношение на самолетната катастрофа, проектът е разработен в САЩ и след 11 септември можете да се досетите, че фокусът на вниманието е изключително важен по отношение на безопасността на реакторите. По отношение на Фукушима, там има уникална система за безопасност, която никой в света я няма към момента. Реакторът сам може да работи, ако електрозахранването, което контролира системите за безопасност, падне. По този начин системите за безопасност продължават да работят поради земното притегляне. Водата е в горния край на реактора и в такива случаи както във Фукушима, просто водата ще изтече надолу поради гравитацията и ще се предотврати голяма катастрофа, на която са податливи други реактори", подчерта Майк Кърст.

От наша гледна точка преговорите бяха много резултатни, срещаме много добро отношение и се сработихме много добре с българските партньори, това е първата крачка само. Така че се надявам да можем да постигнем като резултат "Уестингхаус"да вземе окончателно решение да направи тази инвестиция. Бихме желали това решение да се вземе по-скоро, но все още се работи по въпроса, уточни Кърст.

Мисля, че национално решение не би било подходящо, става въпрос за търговски договор, ние подписваме договора с БЕХ, а не с правителството, добави Кърст.

За АЕЦ "Белене" той каза, че оценен в съпоставка с "Козлодуй-7", заключението е, че може да се построи всякакъв реактор от всякаквъ дизайн в "Козлодуй-7", което ще е по-евтино, отколкото какъвто и да е реактор на терена на "Белене". "Причината е ясна, там вече има инфраструктура, хора, персонал, мрежи, транспорт, което прави проекта по-евтин. Това ще определи дали да продължим проекта, съображенията ще бъдат изцяло търговски, а не политически", категоричен е Кърст и добави, че проектът за "Козлодуй-7" е в съзвучие с изискванията на ЕС.