Когато ни е тежко се обръщаме към Този, който може да ни помогне. Вярата ни укрепява и ще се надяваме да укрепи страдащите от това бедствие. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Днес в Неделята на всички български светии, Патриарх Неофит, архиереи и свещенството на БПЦ отправиха молитви към Бога за трагично загиналите наши сънародници при наводненията във Варна и епархията.

Патриархът каза, че във връзка със сполетялата ни беда се провеждат различни инициативи. "Имаме съболезнователен адрес до областния управител и до кмета на Варана. Всички свещенослужители на днешния ден ще отправят молитви за упокоение душите на загиналите и дано Бог ни пази занапред от подобни трудни моменти", каза българският патриарх. Попитан какво би казал на държавниците за поведението им в първия ден след стихията, Негово Светейшество каза, че не може в този момент да говори за политическа окраска на тази беда.

"Нали се каза, че от тези моменти не трябва да извличаме политически дивиденти и аз не бих могъл в този момент да говоря за политическа окраска на тази беда. Нека да оставим близките да преживят този тежък момент и ние с каквото можем да помогнем", заяви той. На пострадалите – тези, които може би в момента се чувстват по някакъв начин угнетени, патриархът каза: "Не знаем Божиите пътища. Каквото се е случило вероятно някой от нас го заслужава, но обръщаме се към Божията милост, за да не страдат невинни души, а да бъдем всички в сферата на радостта и да укрепваме вярата си и да се молим за утеха на всички близки".

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза, че искрено ще направи всичко, което зависи от него, за да се почувстват тези хора в раздялата със своите близки подкрепени духовно и благодатно от Светата църква. Той каза, че са призовали клира на епархията да подпомага всеки на своето място. Присъединявайки се към националната кампания са обявили и сметка за набиране на средства. "С каквото може, каквото е необходимо да проявим нашата човечност", каза варненският митрополит и призова да следваме човечността на богочовека Христос. Той каза, че утре в 11 часа ще отслужи Заупокойната молитва в митрополитската катедрала във Варна. "За мен е най – важно да прекрати този безвременен дъжд, но ние сме под Бога и най – важното в този момент е да не забравяме, че все пак сме човеци грешни и че това е един повод добре да размислим, че когато не можем да се обединим в празничните и в радостта на някакво събитие, то Бог допуска понякога да се обединим в такива скръбни обстоятелства", каза митрополит Йоан. На оцелелите при бедствието каза да бъдат твърди във вярата, да не се страхуват, защото в любовта страх няма и молитвената подкрепа е най –важна сега. "С молитва да могат да възприемат, да осъзнаят, че това е начинът на общение с покойните им близки", каза духовникът.

В днешния ден, когато всъщност честваме паметта на всички български светии, родната ни църква традиционно отбелязва и паметта на Българския екзарх Йосиф І, чийто гроб се намира в южната колонада на митрополитската катедрала "Св. Неделя". Тази година Заупокойната Света литургия в столичния храм беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След края й всички присъстващи излязоха при гроба на Екзарха, за да се помолят за упокоение на душата му. Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи панихидата. Заупокойни молитви в този ден патриарх Неофит и духовенството отправиха и за трагично загиналите наши сънародници при наводненията във Варна и региона.