Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се обяви за приемането в бъдеще на всички балкански страни в Европейския съюз. Освен това, Брюксел трябва да "държи вратите си отворени за влизането на Турция" в общността, каза той в интервю, публикувано в "Билд".

В дългосрочна перспектива ще приемем балканските страни, ако те изпълняват условията и отговарят на критериите на ЕС", заяви Барозу. Председателят на ЕК посочи, че само до неотдавна по-голямата част от тези страни са водили война помежду си. "Присъединяването им към ЕС им дава перспектива и се явява важно средство за установяването на мира в региона", подчерта той.

"Разширяването на ЕС не е самоцел. По-добре е да приемем балканските страни в ЕС, отколкото да им позволим да се потопят в нестабилност", добави Барозу.

През 2007 България и Румъния влязоха в ЕС. Според някои експерти, тяхното присъединение само е добавило в дневния ред на ЕС редица проблеми, включително свързани с масовата незаконна имиграция. На 1 юли тази година в ЕС влезе и Хърватия. Приемът на балканските държави се усложнява преди всичко от техните сложни отношения със съседите. Така например, Македония и Гърция имат дългогодишен спор за името, препъникамък в сътрудничеството между ЕС и Сърбия остава Косово.

Спирайки се на плановете за влизане на Турция в ЕС, Барозу отбеляза, че това е "голяма и от икономическа, и от геополитическа точка важна страна". Но членството и е възможно само в случай, че "Турция изпълни всички условия". "В крайна сметка присъединяването й трябва да бъде одобрено от всички държави-членки, което ще отнеме допълнително време", констатира председателят на ЕК.

От 2005 Турция има статут на страна кандидат. Очаква се преговорите с нея да се възобновят на 5 ноември след тригодишно затишие. Преговорният процес е разделен на 35 глави, които обхващат всички сфери на обществения, политическия и икономически живот на Турция. Открити бяха преговори само по 13 от разделите.