Майка не знае как да успокои 10-годишната си дъщеря, преживяла водната трагедия във Варна, разказа жената пред bTV. "Спим при приятели, при роднини - нищичко не ни остана", показа тя къщата си пред камерата.
Хората са силно притеснени от преживения ужас и от загубите. Майката не успява да утеши децата си, които живеят при роднини в момента. "Малката е изплашена, плаче постоянно, не мога да я успокоя. Аз съм разстроена, тя ме вижда. Всичко е кал, тиня и вода. След като отмина вълната дойдоха много приятели, познати и непознати. Дойдоха и от БЧК. Съседите, които също имат нужда от помощ, дойдоха и те да помагат. Имаме нужда от още хора, от работни ръце на тоя етап", разказа през сълзи госпожа Стоянова.

Нейна съседка с по-голям жизнен опит смята, че не природата е причинила калната вълна, заляла варненския квартал "Аспарухово". "За мен това не е от дъжда, това е от несвършена работа на общината. Това е от канала", каза възрастната жена. "Живея от 1972 г. тук, такова нещо не е било", разказа тя. "Всичко плуваше в тиня, не във вода. От тая тиня изчистване няма. Благодарение на съседи, приятели, роднини - изнесохме част от покъщнината", каза пострадалата.

Никой не е дошъл от общината. Дойдоха само от Гражданска защита и от пожарната, казаха двете жени в неделната утрин. Въпреки че хората не могат да кандидатстват за помощи, тъй като нямат документи, от общината са раздали над 100 декларации за обезщетяване на материалните загуби. Ще бъде раздадена и еднократна помощ от 300 лева. Има и доброволци-психолози, които помагат на хората, за да преодолеят шока.

Свидетели разказват, че помощи са получени от хора, които не са пострадали. "Хора, които изхвърляха покъщнина, казаха - нямаме нужда от нищо. Хора, които не са реално пострадали, получиха помощ", разказа кореспондентът на bTV и допълни, че нивото на запрашеност се повишава. Въпреки трагедията пострадалите демонстрираха висок дух: "Запретваме ръкавите и ботушите и продължаваме, защото няма кой".