Основен проблем в момента се явява фактът, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги напускат. Създали сме условия да ги преместваме, да ги евакуираме по спешност. Но, за съжаление, срещаме съпротива в самите тях. В момента пиша заповеди за принудителна евакуация. Ще помолим и полицията да ни съдейства, защото има 20-ина сгради, които са с видими конструктивни проблеми. Незабавно хората оттам трябва да бъдат изнесени. Това заяви кметът на Варна Иван Портних пред БНТ.

"Над 500 човека дойдоха днес като доброволци, от днес се включи и флотът с около 80 човека, военноморското училище, пожарното училище, така че днес ще имаме към 800-900 човека, които ще разчистват инфраструктурата, но и във всяка една къща да помагат на хората, да разчистят, да премахнат последиците от трагичното бедствие“, добави Иван Портних.

"Разчистени са основните пътни артерии, в момента се влиза в малките улички. Ще започне миене на централните пътни артерии, защото калта и прахоляка стават наистина проблем“, подчерта кметът и съобщи също, че има готовност за започване на пръскане обезпаразитяване срещу комари в пострадалия район.