Путин нареди внезапна проверка на армията, примирието на Порошенко излезе ултиматум.

Руският президент Владимир Путин реши да проведе внезапна пълна проверка на бойната готовност на целия състав на Централния военен окръг, предаде Лента.ру. Проверката ще продължи от 21 до 28 юни, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу. В същото време Москва и проруските опълченци в Украйна отхвърлиха обявеното от украинския президент Петро Порошенко едностранно примирие, тъй като то повече прилича на ултиматум.

"В съответствие с разпореждането на президента от днес войските от Централния военен окръг, както и военните части, дислоцирани на негова територия, се привеждат в пълна бойна готовност", заяви Шойгу. Няколко мотострелкови и зенитни ракетни съединения, дислоцирани на територията на Урал и Западен Сибир, също се привеждат в такава готовност. В рамките на внезапната проверка на боеготовността на войските в Централния военен окръг ще вземат участие 65 000 военнослужещи и около 5500 единици въоръжение и военна техника, както над 180 самолета и 60 хеликоптера. Те ще отработят различни задачи, в това число и провеждането на десант. Една дивизия от въздушнодесантните войски ще бъде прехвърлена от Иваново в Челябинска област.

Междувременно напрежението между украинските военни и проруските опълченци не намаля въпреки обявеното от президента Порошенко едностранно примирие до 27 юни. По думите на Порошенко "това се прави с цел активистите да могат да сложат оръжие, а тези, които не го направят, ще бъдат унищожени", съобщи ИТАР-ТАСС. Москва и проруските активисти обаче реагираха негативно на прекратяването на огъня. "Обявеното от Порошенко едностранно прекратяване на огъня повече прилича на ултиматум към опълченците от Югоизточна Украйна", заявиха от пресслужбата на Кремъл.

"Първоначалният анализ, за съжаление, показва, че това не е покана за мир и преговори, а ултиматум към опълченците в Югоизточна Украйна да сложат оръжие. Все още отсъства главният елемент - предложението за започване на преговори", констатира Кремъл. В събота опълченците направо обявиха за лъжа примирието. В Донецк местният лидер Павел Губарев заяви, че "се стреля непрекъснато" и че обещаното от Порошенко спиране на огъня е лъжа. Според говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана Виктор Чеповой през нощта в резултат на обстрел са били ранени 9 украински военни от силите за сигурност, от които трима са в тежко състояние. В събота в Донецк имаше престрелки между опълченци и активисти на "Десен сектор". Съобщаваше се и за други инциденти. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е обезпокоена от интензифицирането на украинската военна операция въпреки мирния план. "Руската територия беше обстрелвана и има разрушения и ранени там", каза Лавров.

Повече от 80 украински граничари миналата нощ са преминали на руска територия на граничен пропускателен пункт "Изварино" с цел да потърсят укритие от стрелбата по време на сблъсъци с опълченци.

Москва издирва МВР министъра на Киев

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков и губернаторът на Днепропетровска област Игор Коломойски са обявени за международно издирване от Следствения комитет на Русия (СК, руската федерална следствена служба), съобщи говорителят й Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. СК повдигна срещу двамата обвинение за "използване на забранени методи на война" във връзка с военната операция на правителството в Киев срещу опълченците в Източна Украйна. Аваков и Коломойски ще бъдат издирвани на територията на всички държави членки на Интерпол, уточни Маркин. "В рамките на наказателно производство, образувано на основание престъпление, предвидено в чл. 356, 105, 144, 126 от Наказателния кодекс на Русия за използване на забранени средства и методи на водене на война, убийство при утежняващи обстоятелства, възпрепятстване на професионалната дейност на журналисти и отвличане на хора е издадено постановление за привличане в качеството на обвиняеми на Игор Коломойски и Арсен Аваков", заяви Маркин. "В най-близко време следствието възнамерява да обяви Аваков и Коломойски за международно издирване и да поиска от съда арестуването им", каза той.

САЩ със санкции за опълченци

САЩ наложиха санкции срещу редица представители на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна. В списъка със санкционираните лица влизат ръководителят на ЛНР Валерий Болотов, председателят на президиума на Върховния съвет на ДНР Денис Пушилин, т.нар. народен кмет на град Славянск Вячеслав Пономарьов и вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин. Черният списък включва също Игор Гиркин, известен още като Игор Стрелков, командващ т. нар. опълчение на ДНР. Междувременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха евентуалното налагане на нови санкции срещу Русия. Въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия ще зависи от поведението на Москва, окачествила мирния план като "ултиматум".

Жертвите в Одеса се задушили

Директорът на съдебна медицина в Одеса Григорий Кривда в събота съобщи причините за смъртта на загиналите при масовите безредици и пожара в одеския Профсъюзен дом на 2 юни, предаде Лента.ру. Според експертите 9 души са загинали от задушаване с въглероден окис, шестима са получили изгаряния на дихателните пътища и тялото в комбинация с отравяне от неизвестен газ. 14 души са се отровили с неуточнени газове, дим и изпарения. Други петима са починали в болница заради тежки изгаряния по телата и дихателните пътища. Осем души са умрели от раните си вследствие на падане от високо.