Руският президент Владимир Путин подкрепи решението на президента на Украйна Петро Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната и обявеното намерение за редица конкретни стъпки към мирно регулиране на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентската администрация.

Руският държавен глава "призовава страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Путин посочва, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се
взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и подлага на опасност живота и здравето на нашите граждани".

"Обявеният от Порошенко мирен план не трябва да има характер на ултиматум. Възможността, която се открива с прекратяване на бойните действия, трябва да бъде използвана за начало на
конструктивни преговори и постигане на политически компромиси между противостоящите страни в Източна Украйна", подчертава руският президент.

Същевременно президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че при неспазване на условията на мирния план украинските военни ще действат адекватно според ситуацията.

Украйна се стреми към мир и регулиране на положението по мирен път, посочва Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му. Мирният план е приет с одобрение от международната общност, в частност от президента на САЩ Барак Обама, от президента на Франция Франсоа Оланд, от германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън, подчертава Порошенко, коментирайки съобщенията за нарушаване на примирието.

Получихме мощна подкрепа за нашия план и висока оценка на действията на украинските въоръжени сили, допълни той.

Малко по-рано украинското външно министерство поиска обяснение от Русия за "усиленото групиране на въоръжени сили на Руската федерация близо до границата с Украйна".

Обяснението е поискано по каналите за връзка в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От украинското външно министерство посочват, че "провеждането от съседна държава на мероприятия с неопределени задачи" не помага за нормализиране на ситуацията в Украйна и за изпълнението на мирните инициативи на Киев.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства днес мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко. "Изразяваме признателност към президента Порошенко за неговите усилия и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност за обръщане на тенденцията във все по-силно влошаващата се ситуация в сигурността и хуманитарната обстановка в Украйна", заяви Барозу.

Председателят на ЕК призова Русия "да използва цялото си влияние за постигане на тази цел и публично да подкрепи плана чрез конкретни действия".