Малко са хората, които знаят какво обичат да похапват най-могъщите хора в света. Дали изтънчените деликатеси поднесени в правилния момент на президентите, кралете и шейховете могат да предрешат съдбата на света, е нещо, което обезателно трябва да знае екипът "Le Club des Chefs des Chefs" - Клуб готвач на готвачите.

Клубът е основан преди 35 години и си събира един път годишно. Тогава членовете на клуба споделят и обсъждат рецепти и съвети за официални вечери и частни забавления на държавниците. Ако приемем, че Уинстън Чърчил е бил прав, когато казвал, че "стомахът владее света" то тази годишна среща на 27-те готвача може да бъде капката, която да повлияе на много важни решения за планетата ни. Защото поднесената храна на политиците влияе на настроението им, отпускането и забавлението им преди важни срещи и подписване на значими споразумения и договори.

Срещата на най-добрите готвачи тази година се състоя във френската столица Париж. Видните 27 готвача разкриха пред журналистите някой от строго пазените тайни на Белия дом, Кремъл и Елисейския дворец.

Така например Владимир Путин е единствения държавен глава, който има личен човек за пробване на храната. Той опитва от абсолютно всичко преди неговия шеф. Американският президент Барак Обама не обича червено цвекло и не желае то да фигурира в менюто на Белия дом. Френският президент Франсоа Оланд пък никога не е ял артишок, а Никола Саркози не е ял сирена. За сметка на това германската канцлерка Ангела Меркел обожава френската кухня и много често за обяд лети до Париж.

Със своите идеи членовете на клуба мога да влияят върху атмосферата и настроението на световните лидери. И така за срещата между Оланд и Меркел по повод 50-годишнината от френско - германското примирие (1962 г.) френските готвачи решиха да сготвят същото меню, което е било направено и за срещата между Шарл Де Гол и Конрад Аденауер при подписването на договора за приятелство. Сред поднесените ястията са били печено говеждо и макарони с малини.