След излелия се пороен дъжд с гръмотевици днес в Добрич обстановката остава усложнена, предаде БГНЕС.

Градът продължава да е в бедственото положение. Много от населените места в областта са без ток и вода. Има прекъснати водопроводи, залети са помпени станции и трафопостове, а достъпът до тях е затруднен. Продължава да прелива язовирът Плачи дол, като в северната част на Добрич водата не е спаднала изобщо. 12 екипа продължават битката с водата и се опитват да отводняват, но канализация връща водата.

Във Варна ситуацията постепенно се възстановява. В града пристигна еврокомисаря за реакция при бедствия Кристалина Георгиева, която посети пострадалите от наводнения части на града.

Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията, заяви еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева в отговор на въпрос дали ще лобира пред еврокомисаря Йоханес Хан да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма "Околна среда" заради щетите от наводненията. Това е една от малкото възможности страната ни да получи помощ по линия на ЕК, защото макар и огромни по своя размер за българските граждани щетите са малки, според европейските критерии за отпускането на помощ.

"Положението във Варна е много лошо и трагично. Щастлива съм, че всички хора са се обединили, за да се преодолеят щетите от бедствието", каза още еврокомисар Георгиева. Тя още веднъж повтори, че ще направи всичко, за да могат хората да бъдат обезщетени и да получим пари от Европейския съюз.

До момента е потвърдена официално смъртта на 11 души във Варна. Още едно малко дете е изчезнало. Това е 6-годишният Марин, който се издирва от неговите близки.

В момента спасителните екипи, местните граждани и доброволци работят за разчистването на щетите от трагедията в черноморската столица.

Над 100 доброволци от Перник пристигнаха по-рано днес във Варна, за да помагат при разчистването на последствията от водната стихия. Доброволци от Червения кръст раздадоха минерална вода и храна. "Това демонстрира, че не всичко е загубено, че шанс за България има, след като ги има тези млади хора. Те са нашето бъдеще, а това бъдеще се гради сега, в този момент", заяви пред БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров.

Във Велико Търново е отменено бедственото положение. Продължава отводняването в жилищата на хората и почистването на улици и мостове от наноси и кал. Във Велико Търново са създадени четири групи, които описват щетите и разрушенията на засегнатите къщи и улици.