Румънският премиер Виктор Понта съобщи пред американския вицепрезидент Джо Байдън, че Букурещ може да преразгледа решението си за независимостта на Косово.

"Когато става въпрос за Косово през следващата година няма да има съществена промяна в позицията ни, но вярвам, че през 2015 година Румъния може да съгласува със своите партньори от ЕС позицията си за Косово", каза Понта пред частния телевизионен канал RTV. Байдън познава много добре ситуацията в Румъния и не бе необходимо да му обяснявам в подробности позицията ни за Косово, каза още Понта.

През месец юни Понта открито заяви, че Румъния трябва да признае независимостта на Косово, но президентът Траян Басеску е доста предпазлив по този въпрос. На 18 април тази година Европейският парламент призова петте страни членки на ЕС, които все още не са признали Косово, включително и Румъния да предприемат стъпки в тази посока. По-късно Понта заяви, че Румъния трябва да се съобрази с тази препоръка.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес около 100 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.