Основната причина за нещастието е бедствието. Срещу природата не можем да вървим. Дали е имало човешки грешки не можем да кажем. Но бедствието беше предизвикано от голямото количество вода за кратко време.

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода.

Държавата не може да спре водата. Няма да е в състояние да подпомогне хората и да им коментира загубите в пълен обем. Може да ги подпомогне, доколкото е възможно. Освен 10 хиляди лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да подпомогне с неголеми суми тежко пострадалите. По най-бързия начин трябва да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ. Важна е и организацията на доброволците, каза още Йовчев.

Като цяло имаме нормализиране на обстановката. Няма пряка заплаха за хората във Варна. Все още има проблеми в Добрич, тъй като има язовир до Добрич, който прелива. Има сравнително високо ниво на водите. Извикани са допълнителни екипи от Шумен, Силистра и Разград. Наблюдаваме обстановката и край Русе като там не очакваме проблеми, уточни вътрешният министър.

Той подчерта колко е важна работата на Червения кръст и изрази мнение, че е впечатлен от тази организация в момента. Правилно е усещането, че липсваше координация между местната и централната власт в началото, но в този момент няма да помогнем на никого като продължим размяната на реплики, каза още Йовчев като подчерта, че усилията вече са синхронизирани.

Екипите на пожарната и полицията са изцяло мобилизирани. Ангажирани са всички хора и техника. Така беше от самото начало.Веднага са изпратени 9 екипа, после станаха 18. Нещата се задействаха от първия момент. Планът за действие при кризи беше задействан незабавно. Нещата бяха направени както трябва, настоя Йовчев.

Относно вероятността да се получи европейска помощ Йовчев подчерта, че има добра комуникация с еврокомисар Кристалина Георгиева и въпросът е в процес на обсъждане и ще бъдат използвани всички възможности в тази посока.