В рамките на един месец трябва да бъде възстановено движението в Прохода на републиката, съобщи след огледа на засегнатия участък от пътя директорът на агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Стефан Чайков.

Той обаче подчерта, че предстоят разговори с изпълнителите за строителните дейности, които трябва да бъдат извършени на близо километровия участък, който беше разрушен от наводнението във Великотърновска област.

По предварителни разчети средствата, които АПИ ще отпусне за ремонт на пътища от националната инфраструктура за Североизточна България, ще бъдат между 10 и 15 млн. лв., а конкретно за Великотърновска област сумата ще надхвърли 5 милиона лева, уточни Чайков, цитиран от БНР.

По негова преценка ремонтът на Хаинбоаз ще струва около 1 млн. лв., като предстои оглед на цялото трасе за възникнали свлачища и срутища.

От думите му стана ясно, че в понеделник екип от специалисти ще направи оглед на моста преди Южния пътен възел във Велико Търново, който също е амортизиран.

В момента движението през Прохода на републиката е преустановено, трафикът се пренасочва към прохода "Шипка", към Ришкия и към Котленския проход.