Искам да изразя своите съболезнования към близките на загиналите в тази тежка природна стихия. За съжаление отново се получи така, че сме неподготвени за такава ситуация.

Това каза в ефира на ТВ7 народният представител от КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. "Смятам, че политиците и държавниците овладяха бързо своите нерви, в подобен момент преди всичко трябва да се прояви хладнокръвие и смиреност, още повече когато има загуба на човешки животи и трябва да се действа по начин, по който всички служби максимално да координират своите действия и да преодоляват трудностите", добави той. Мерджанов бе категоричен, че това е било направено от страна на министър-председателя и правителството. Той добави, че няколко часа след като започна всичко част от министрите са били на място и е била създадена организация за преодоляването му. "Отговорност разбира се трябва да се търси, но за това има компетентни органи, които трябва да се произнесат след направени експертни оценки. Повече от ясно е, че има престъпна небрежност от страна на чиновниците", категоричен бе народният представител. Той каза още,че ако трябва да бъде назован конкретен виновник в момента , би било грешка. Мерджанов уточни, че са образувани досъдебни производства и съда, и прокуратурата трябва да се произнесат компетентно.

"Политическата отговорност е не по-малко важна и солидна в такъв момент", категоричен бе социалистът. Според него, като цяло държавата ни има какво да догонва в преодоляването на подобни стихии и бедствия и поради тази причина още по времето на "тройната коалиция" е било създадено нарочно ведомство, тъй като трябва да има отговорна държава институция, която да фокусира и координира усилията на държавните органи. "В такава ситуация кметът на общината е председател на кризисния щаб по закон, тъй като не може министър - председателят, министърът на вътрешните работи или шефът Гражданска защита да бъде председател на кризисен щаб във всяка една от 264-те общини в България", добави Мерджанов.

"Очевидно е, че Борисов и Цветанов не желаеха закона за МВР да влезе в сила и заради това препятстваха неговото приемане още от началото. Те не са съгласни с разделянето на политическото от професионалното ръководство, защото си представят функционирането на МВР като институция, която да обслужва партийните интереси", категоричен бе председателят на вътрешната комисия в парламента. Той добави, че едно е много важно в този закон и то не се харесва от ПП ГЕРБ, а именно изключително сериозният социален пакет, който е насочен към българските полицаи. "Това е нужно, защото за да изискваш от тях, преди всичко обществото трябва да ги обгради с внимание и грижа. Години наред проблемите на българските полицаи бяха пренебрегвани, а този закон решава тези проблеми.Законът е разчетен, така че увеличените разходи до края на годината да не налагат актуализация на бюджета за МВР", обясни народният представител.Той коментира и въпроса с преместването на ГДБОП в ДАНС, което според него е спомогнало в момента Агенцията за национална сигурност да се намира в спокойно състояние."Ние се лишихме от масовото подслушване и скандалите, свързани с него. Сигурен съм, че новият закон ще гарантира стабилност на звената и възможности да се добавят необходимите специалисти, защото трябва да има развитие и обновление на кадрите. Търсим стабилност в системата и промяната избирането на главния секретар на МВР да бъде за срок от 5 години, гарантира това", заяви още шефът на Комисията по вътрешна сигурност.