Оригинална инициатива за диалог между религиите – Ватиканът създаде днес собствен отбор по крикет, който ще се бори по мирен начин с англиканците, мюсюлманите и хиндуистите.

При представянето пред медиите с чай и сандвичи с краставица монсеньор Мелчиор Санчес, почетен президент на отбора по крикет на Ватикана, обясни, че той олицетворява съветът на папа Франциск, за когото е известно, че е почитател на футбола, "да се отворим към периферията на света".

Крикетът, който е много популярен спорт в Индия и Пакистан, може да бъде нов начин за диалог с други религии, заяви Санчес и изрази надежда Англиканската църква също да създаде свой отбор и да бъде първият опонент на клуба на Ватикана.

Той дори вече мечтае за мач през септември 2014 г., когато семинаристите са във ваканция, на най-известния в света стадион по крикет, Lord`s cricket ground, във Ватикана. Възможно е да бъдат организирани срещи и с отбори, съставени от хиндуистки свещеници и мюсюлмански религиозни представители.

"Не съм вярвал, че крикетът е толкова популярен в Рим", заяви от своя страна кардинал Джанфранко Раваси, смятан за министър на културата на Ватикана. Индийският свещеник Теодор Маскаренхас, президент на новия клуб, който ще носи цветовете на Светия престол, бяло и златисто, се гордее с отбора си. "Той ще стане достатъчно силен, за да се пребори с който и да е друг отбор в света", заяви свещеникът.

Инициативата се родила преди една година благодарение на подкрепата на посланика на Австралия в Светия престол, Джон МакКарти, който набрал между 250 и 300 играчи с възможности да станат част от клуба. Според него това е идеален пример за "дипломация чрез спорта".