Европейската комисия е готова да мобилизира всички налични инструменти в рамките на Евросъюза, за да подкрепи засегнатото от природните бедствия население на България.
Това заявява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в послание до президента Росен Плевнелиев, в което от свое име и от името на Комисията изразява солидарност с хората и властите в България във връзка с драматичните последици от наводненията в източната част на страната, довели до загуба на човешки живот.
С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога, написа в социалните мрежи еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.
Вярвам, че никой от нас не е безучастен към съдбата на пострадалите, каза по-късно Георгиева.
По думите й пострадалите имат нужда от нашата помощ, а България има нужда от единство, солидарност и сплотеност.
Кристалина Георгиева дарява 20 000 лева лични средства за хората в беда.
Дарявам ги от сърце, чрез специалната сметка на Българския Червен кръст в Уникредит Булбанк АД, сметка BG64UNCR76301078660913, BIC UNCRBGSF. Призовавам всички, които ги боли за пострадалите, да помогнат с каквото и с колкото могат. Българският Червен кръст ще има грижата събраните средства да стигнат най-бързо до най-нуждаещите се, отбелязва еврокомисарят.