България в момента е подгизнала - на места от март насам валежите са 300 процента над нормата и е цяло щастие, че не са активизирани свлачища. Това коментира климатологът доц. Георги Рачев.
Преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски" подчерта пред Дарик, че климатът не е постоянна величина и човечеството трябва да е доволно, че въпреки аномалиите, през последните 6000 години живее в приятно и комфортно време.

Има надежда от 21 юни, когато идва астрономическото лято, да се установи по-сух период в страната, коментира още климатологът доц. Рачев.

Незаконните строежи и незаконната сеч създават допълнителни условия при едно и също количество на валежите екстремната проява да бъде значително по-голяма, каза специалистът.

България в момента е подгизнала, още от март валежите са над нормата, като на някои места са с 200 процента над нормата, а на други - с 300 процента над нормата, каза климатологът. Той изтъкна, че месец юни, макар че е най-валежният месец за близо 70 на сто от територията на страната, валежите на някои места достигат четири пъти над нормата.

Чудо е, че свлачищата на много места не са тръгнали, просто щастие е за нас, категоричен е доц. Рачев. Той изрази надежда през по-сухия период, който ни очаква в следващите дни да се осуши основата на свлачищата.

Никой не може да ви каже какво ще бъде лятото, категоричен е той. По думите му юли и август ще бъдат нормално топли и малко по-сухи от обикновено.