В Неделята на всички български светии Патриарх Неофит, архиереи и свещенство на БПЦ ще отправят молитви към Бога за трагично загиналите наши сънародници при наводненията във Варна и епархията.

На 22 юни, когато честваме паметта на всички български светии, родната ни църква, в лицето на висшите ни духовници и софийското свещенство, традиционно отбелязва и паметта на Българския екзарх Йосиф І, чийто гроб се намира в южната колонада на митрополитската катедрала "Св. Неделя", съобщиха от Светия Синод.

Тази година по решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит Заупокойната света Литургия в столичния храма ще бъде оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В богослужението молитвено ще вземат участие и Светейшият патриарх Неофит и архиереи на БПЦ.

След края на Литургията всички присъстващи клирици и многобройните миряни ще излязат при гроба на Екзарха, за да се помолят за упокоение на душата му. Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи панихидата в памет на блажено приснопаметния предстоятел на БПЦ. Заупокойни молитви в този ден Патриарх Неофит и духовенството ще отправят и за трагично загиналите наши сънародници при наводненията във Варна и епархията.