Още една жертва е намерена във Варна, под канала на Аспарухов мост, предаде БГНЕС.

Единайсетата жертва на потопа в морската столица е жена. Тялото й е открито под канала на Аспаруховия мост. Екипи на полицията, пожарната и водолази отиват на място, за да извадят тялото.

С тази лоша новина, жертвите на невиждания потоп във Варна стават 11, сред тях и две деца. В Добрич жертвите на наводнението са две. На 23 юни е обявен ден на национален траур.

"Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби". Това разказаха пострадалите от наводнението пред БГНЕС. Някои от тях описаха всичко, което им се е случило с думите: "Вода", "Ад", "Ужас", "Потоп", "Апокалипсис".

Във варненския квартал "Аспарухово" се носи смрад на отпадни води. Тъй като няма специализирана техника, която да събере издавените животни, удавени в потопа, труповете им са в тинята и се носят от водите.

Водолази и спасителни екипи претърсиха канала, в който имаше над 50 автомобила, там жертви за щастие няма. Шефът на пожарната изиска от областния управител на Варна и от общината да предоставят паркинг, където да бъдат репатрирани пострадалите автомобили и да бъдат съхранявани. От полицията заявиха, че жандармерия ще остане в Аспарухово, докато се възстанови нормалният начин на живот. От РЗИ предупредиха, че водата е негодна за пиене и се обърнаха към жителите на квартала да не употребяват вода от чешмите за пиене.

Дъждът спря към ранния следобед, но по част от улиците в квартала все още текат реки. Това буди недоумение у хората, защо след като близо 7 часа не е капнала и капка дъжд, водата продължава да приижда. Хората имат съмнения, че има спукване във водохващането на връх "Джанавара" над Аспарухово. Такива съмнения изказаха по-рано днес жителите на квартала.

Десетки тежки машини се включиха в разчистването на Варна. На труднодостъпните места хора с кофи и лопати изнасят кал и тиня, и покъщнина. Жителите на Аспарухово изкарват мокри дивани, дрехи, покъщнина и очакват общинските власти да ги съберат.

"Гръбнакът" на електроразпределителната мрежа, захранваща района на квартал Аспарухово е възстановен. В 16 часа бе възстановено захранването и на последния аварирал извод средно напрежение. Все още има около 1500 абоната без ток, но към края на светлата част на деня от енергото обещават токът да е възстановен почти навсякъде. Без електричество ще останат само домовете, чиито мазета са наводнени, до изсъхване на кабелите.

Другият тежко пострадал град - Добрич прилича на едно голямо блато. Целият път Албена – Кранево е под вода. По поречието на река Суха река е спряно електрическото захранване. Сигналите за наводнени сгради и улици в областта са над 250.

Екипажите на двата хеликоптера "Кугър", които започнаха по-рано днес евакуация по въздуха на пострадали от водното бедствие в района на добричкото село Прилеп, евакуираха 20 души. Около 500 души, настанени в един от хотелите на територията на к.к. Албена бяха евакуирани от екипи на ОУПБЗН-Добрич и военни служители от поделенията във Варна и село Сенокос.

Следобед Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за спиране на бедствието и панихида в памет на загиналите в квартал Аспарухово. Междувременно доброволци от Варна на всеки час се събират пред Катедралния храм, откъдето с автобус са извозвани до най-сериозно засегнатия квартал в помощ на бедстващите.

След заседанието на Кризисния щаб в морската столица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите.

Българският Червен кръст активира краткият номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев. БЧК откри и специална банкова сметка, публикувана на сайта на БЧКwww.redcross.bg.

Затворени за движение остават участъци от пътя в района на к.к. Албена. Другите пътища в областта са проходими при повишено внимание от страна на водачите.

Екипи на ОУПБЗН-Добрич продължават работа по отводняване и оказване помощ на граждани в засегнатите райони на територията на град Добрич.

На територията на общините Велико Търново, Килифарево и Дебелец също е обявено бедствено положение. Наводнени са къщи и промишлени обекти. В района на гр. Дебелец са евакуирани 8 човека. Бедствено положение е обявено още в община Горна Оряховица и с. Първомайци. Преляха язовирите Стамболийски и Плаково.