Екип от разследващи полицаи при ОДМВР Варна, под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на хората по време на природното бедствие във варненския кв. "Аспарухово".
Това съобщи говорителят на окръжна прокуратура Радослав Лазаров съобщи пред "Дарик радио".

Работната правна квалификация на разследването е с оглед на престъпление по чл. 123 от НК (убийство по професионална непредпазливост).

Действията по разследването са започнали незабавно след известяването на трагедията. Към момента те продължават с повторен оглед на местопроизшествието и назначената съдебно медицинска аутопсия на пострадалите лица.
П
ричина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово".

Това заяви Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).
Т
ой каза, че около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.
През последните две седмици у нас имаше интензивни валежи, с мощна купесто-дъждовна облачност и в резултат на това почвата е силно напоена с вода, обясни Корчев как според него се е стигнало до снощното наводнение в квартал "Аспарухово" във Варна.

Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Почвата снощи във Варна е била силно овлажнена и когато е започнал интензивният дъжд, тя не е могла да поеме повече вода.
Така се е смесила с много вода, превърнала се е в кал и е започнала да тече към квартала, каза Георги Корчев.

Той припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море.

В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

На въпрос дали е типично за нашите географски ширини, всеки ден в последните седмици да се излива такова голямо количество дъжд, директорът на НИМХ-БАН, отбеляза, че назад в метеорологичните архиви има данни за такива ситуации и ще продължава да ги има и в бъдеще.

Попитан дали след меката и безснежна зима и след дъждовната пролет може да кажем, че у нас вече са настъпили климатични промени и сезоните не са същите, Георги Корчев нарече силно и недоказано твърдението, "че у нас има такава силна и рязка промяна на сезоните".

Промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления, обясни ученият. Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.
Междувременно бяха отречени слуховете, че резервоарът на ВиК, който е над бедстващия район, се е скъсал и предизвикал наводнението.

"Категорично заявявам, че това са зловредни слухове и такава авария няма.
В района са паднали валежи над 3 милона кубически метра и друга причина, освен дъжда, за възникналата ситуация няма. ВиК-Варна реагира първо в бедствената ситуация, тъй като има денонощни дежурни екипи".

Това заяви в съобщение до медиите управителят на дружеството Валентин Вълканов.

По думите му състоянието на ВиК системите в бедстващите райони е много добро. "Има нарушено водоподаване във високите зони на кв. "Аспарухово" във връзка с липсата на ток в района. Работят 15 екипа и 5 канални машини, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците."


Припомняме, че всеки, който иска да помогне на пострадали от наводненията във Варна, може да го направи с изпращането на SMS с текст DMS Varna на номер 17 777.