Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че подкрепя кандидатурата на своя сънародник Мартин Шулц за председател на Европейския парламент. Същото обявиха и социалдемократите, които влизат в правителствената коалиция.

Ако Мартин Шулц, който беше председател на предишния Европейски парламент, е кандидатът на социалистите, "германските депутати от Европейската народна партия ще го подкрепят за този пост", заяви Меркел на пресконференция в Берлин с естонския си колега Таави Роивас.

Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел съобщи преди това, че партията му иска Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ЕП в рамките на "пакет", включващ номинацията на люксембургския консерватор Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

"Изборът на Юнкер за председател на Комисията и избирането на Шулц (за председател на Европейския парламент) трябва да бъдат свързани", заяви Габриел, който е министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Меркел, в интервю за сайта на седмичника "Шпигел".

"Нуждаем се от силна ос Юнкер/Шулц пред предизвикателствата в Европа", каза още Габриел. Той настоява също така Шулц да бъде избран преди номинацията на Юнкер. В замяна на това ГСДП, която постигна значително по-слаб резултат от консерваторите на Меркел на последните европейски избори, се отказа от получаването на поста европейски комисар, определен за Германия. "ГСДП ще приеме комисар от Съюза (ХДС/ХСС, германските консерватори) при условие, че Мартин Шулц бъде избран за председател на Европейския парламент", заяви председателят на германските социалдемократи. Настоящият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер има всички шансове да бъде следващия германски комисар, като ресорът му ще бъде уточнен впоследствие.

Германецът Мартин Шулц, който беше начело на листата на социалистите на европейските избори, беше избран в сряда за председател на Групата на социалистите в Европейския парламент, пост, който заемаше и по време на предишния мандат преди да стане председател на парламента. Жан-Клод Юнкер е кандидат да замени португалеца Жозе Мануел Барозу начело на Европейската комисия, но е изправен пред категоричната опозиция на британския премиер Дейвид Камерън, който го смята за прекален федералист.

Меркел обяви, че подкрепя Юнкер, но ще се стреми да постигне компромис с Камерън относно неговите искания за реформиране на ЕС.