Преди година американските щати Колорадо и Вашингтон легализираха производството на марихуана и търговията с нея. Скоро първите специализирани магазини и кафенета ще отворят врати. Какви са ползите и вредите от това?

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната още през ноември 2012-та - на референдум, провел се в двата американски щата. Въпреки че по принцип в Щатите производството на марихуана и търговията с нея са забранени, американското министерство на правосъдието няма намерение да се бърка в работите на Колорадо и Вашингтон.

"Контролираният законен пазар на марихуана значително ще подобри положението" - до този извод е стигнал проф. Марк Клайман от университета в Калифорния, който съветва администрацията на щата Вашингтон в процеса на легализиране на леката дрога. "Много хора обичат да пушат марихуана и това само по себе си не им вреди. Вредят им опасностите, които съпътстват нелегалната търговия: лошо качество, непроверен произход, престъпност", изтъква той.

Кой? Къде? По колко?

В тази връзка в двата американски щата възникнаха куп конкретни въпроси. Какви количества марихуана може да произвежда отделна фирма? През какви проверки трябва да мине "тревата" преди да излезе на пазара? Властите тепърва ще решават и кой може да произвежда леката дрога за свободния пазар. Дали това ще бъдат малобройни големи концерни (така е уредено производството на бира в Щатите) или пък малки частни предприятия, подобно на германските винари? Как ще се определят цените? И какъв данък ще си удържа държавата от потреблението? Встрани от всички тези въпроси специалистите са абсолютно единодушни, че тук става дума за един гигантски пазар. Смята се, че годишният оборот от продажбата на марихуана би могъл да достигне 120 милиарда долара. Само за сравнение: от прожекциите по кината в цяла Америка супермощната киноиндустрия в САЩ печели десет пъти по-малко.

Джеймс Шайвели, бивш мениджър в "Майкрософт", възнамерява например да създаде нещо като верига кафенета за марихуана. В интервю за една местна телевизия той казва, че възнамерява да предлага качествена марихуана на пълнолетни потребители, които носят отговорност за своята слабост към този лек наркотик.

Експертите обаче смятат, че близо една четвърт от консумиращите марихуана в САЩ са под 21-годишна възраст, което означава, че дори и след легализацията те ще търсят стоката на черния пазар. Проф. Клайнман обаче е убеден, че черният пазар въпреки това ще изчезне. "Младежите ще си набавят марихуана точно както си набавят и алкохол", казва съветникът на администрацията в щата Вашингтон. Той обяснява, че непълнолетните нямат право да купуват алкохол, но въпреки това черен пазар за алкохола няма. "Непълнолетните просто получават алкохол от по-възрастни приятели, от барчето на татко у дома или пък просто подкупват пияния продавач в магазина", посочва професорът.

Проф. Клайнман не премълчава и опасностите, свързани с бизнеса с марихуаната. Той припомня, че от умерените консуматори не се печели достатъчно. "Големите пари идват от пристрастените, т.е. пазарът ще търси тъкмо тях. А никой политик не би се съгласил да насърчава пристрастяването към наркотик, макар и лек", уточнява професорът.

Междувременно специалистите подлагат на силно съмнение теорията, че от марихуаната лесно може да се премине към твърди наркотици като хероин или кокаин. Бо Килмър от изследователския институт "РАНД" обяснява: "Вярно е, че повечето хора, които консумират твърди дроги, преди това са пушили трева. Но те преди това са консумирали и алкохол. Факт е, че повечето любители на марихуаната никога не стигат до по-твърди наркотици."

Ще има ли бум в продажбите на леката дрога?

Всъщност експертите съвсем не са убедени, че ще се стигне до бум в продажбата на марихуана. В момента например нелегалната "трева" в САЩ идва най-вече от Латинска Америка. Там тя си расте на открито, докато в Щатите за тази цел ще трябва да бъдат построени скъпи парници. Държавният контрол също ще излезе доста скъпо: в Колорадо например насажденията ще трябва да бъдат под постоянен видеоконтрол. Освен това тези, които възнамеряват в бъдеще да вземат кредит от някоя банка за своя нов бизнес с марихуаната, няма да има никакъв шанс да го получат: законът забранява на банките да отпускат кредити за подобни проекти.

По всичко личи, че все още има доста нерешени въпроси по отношение на легализирането на марихуаната. Съвсем възможно е обаче първите "кофи шопове" в Колорадо и Вашингтон да отворят врати още през януари 2014. Едно е сигурно: останалите американски щати ще следят внимателно процеса, тъй като през 2016 референдуми по темата ще се проведат и в други части на Америка.