"С днешното си решение партиите в Народното събрание на практика подготвят излизане на България от Европейския съюз", се казва в позицията на " Движение България на гражданите".

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" остро осъжда днешното решение за удължаване на мораториума върху продажба на земя до 2020 г., гласувано от ГЕРБ, БСП и "Атака". На практика трите партии днес гласуваха подготовка за излизането на България от ЕС. Нека да е ясно на българските граждани, че собственият ни парламент днес взе решение, което е в изрично нарушение на международните ангажименти на България.

Българските граждани ясно са заявили своята европейска принадлежност и желание страната да бъде член на демократичната общност на европейските държави, спазвайки тези ангажименти. Политическите сили в парламента показаха, че са очевиден заложник на една популистка партия с ясно изразени антиевропейски идеи и заради собственото си политическо оцеляване са готови да поставят на карта както бъдещето на страната,така и волята на българските граждани.

В момента в България има 4 млн. декара пустееща земя, мутри изкупуват земеделската земя на безценица, а реколтата не може да бъде опазена от вилнеещи банди. Истинският патриотизъм е решаването на тези проблеми, а не облагодетелстването на определени олигарси в земеделието, нито използването на толкова чувствителна тема като българската земя за трупане на политически дивиденти. Напомняме, че няколко правителства по ред, правителства на същите тези партии, можеха значително да подобрят състоянието на пазара на земя.

Под прикритието на загриженост за българската земя и стандарта на живот на българските граждани, партии, които години наред допускаха корупция, неясни заменки и закононарушения със същата тази земя и не направиха абсолютно нищо за развитието на българското земеделие и пазара на земята, днес гласуваха абсурдното решение да рискуват многомилионни санкции от страна на Европейския съюз, които несъмнено ще бъдат наложени на България.

Санкциите ще бъдат плащани от българските граждани и в този смисъл "Движение България на гражданите" се обръща с въпрос към лидерите на ГЕРБ, БСП и "Атака" с въпроса кога те и народните представители от партиите, които представляват са попитали българските граждани дали желаят да плащат санкции за този позорен акт, гласуван днес.

"Движение България на гражданите" иска да знае кого представляват БСП, ГЕРБ и "Атака" в парламента – гражданите, собствените си интереси или интересите на група едри собственици и дали е редно застрашаването на репутацията на България с некадърност, незнание и популизъм?

Според ДБГ, дори и извън заплахата от санкции от Европейската комисия и удара по международния имидж на страната ни, приетият мораториум ще защити единствено интересите на крупните собственици на земя и мафията за сметка на малките земеделски стопани и ще продължи феодолизирането на земята.

От "Движение България на гражданите" настояват за незабавно разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори. "С днешния избор е пределно ясно, че този парламент и политическият картел в него може единствено да обслужва собствените си политически цели и да поставя благополучието на българските граждани на карта за сметка интересите на олигархията", се казва още в писмото.

ДБГ призовава президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за взетото днес решение и настоява председателите на партиите Станишев, председателстващ и Партия на европейските социалисти, и Борисов, председателстващ партия, съдържаща в името си думата "европейски", да дадат публично обяснение на поведението на народните представители от техните парламентарни групи и да се разграничат от антиевропейската партия "Атака", в чиито заложник очевидно са превърнати, а днес превърнаха и България в заложник.