Прогнозата за силно земетресение в региона на Калиакра  е на българин, инженер, който няма нищо общо с Украинската сеизмологична агенция. Той се казва Николай Георгиев, и не за първи път прогнозира трусове от 10 по скалата на Рихтер.
Това каза в студиото на bTV проф. Емил Ботев. Украинските сеизмолози официално опровергаха тези твърдения, потвърди той.

Според Емил Ботев Георгиев дава такава сразяваща прогноза, защото има икономически интереси като строител в Одеския край и така си урежда повече пари за проектите.

Зоната около Калиакра е наистина силно сеизмична зона, но най-силното земетресение тук може да е с магнитут около 8 по скалата на Рихтер.

От историята на трусовете по нашите земи, която е от около 200 години, а научни данни имаме сигурни данни от 120 години. За София максималния магнитут е 6.5 по Рихтер. Има две регистрирани труса в столицата но в средата на 19 век, които наистина са нанесли сериозни щети на тогавашния град.

Магнитутната скала е за енергията, която се отделя при трус, каза още професорът. Балът или интензитетът е по макро-сеизмична скала и мери мощността. Те са различни и не трябва да се бъркат.

Не може да се прогнозира земетресение от Вранча, защото там разломът е на много дълбоко и не може да бъде наблюдаван. Там максимума на магнитута е около 7 и той се случва на няколко десетки години.

Няма проблеми за нашата АЕЦ, там са взети всички мерки, за да не стане инцидент при трус, категоричен бе Ботев.

Следващото земетресение в нашия регион може да се очаква някъде около 2020 година, ако се базираме на средните данни за сеизмичната активност в нашия регион, твърди професорът.

Според него, ако има силен трус във Вранча, София ще имам около 60 секунди, преди вълната да стигне до там и ако имам добра осведомителна система, това е достатъчно хората масово да се изнесат от сградите на безопасно място.